15:47 / 06.07.2021.

Autor: K.L./Hina

Japanske vlasti mole građane da ne prate maraton i utrke brzog hodanja

Olimpijske igre

Olimpijske igre

Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju i lokalni japanski dužnosnici objavili su u utorak da će tražiti od javnosti da se "suzdrži" od praćenja maratona i utrka u brzom hodanju zbog rizika od širenja zaraza Covidom-19.

Maraton i utrke u brzom hodanju trebaju se održati u Sapporu, na više od 800 km zračne linije sjeverno od japanske prijestolnice.

- S obzirom na trenutnu situaciju s Covidom-19, bit će potrebno smanjiti rizik od zaraze ograničavanjem kretanja javnosti, obrazloženo je u izjavi organizatora Olimpijskih igara u Tokiju i vlasti okruga Hokaida gdje se nalazi Sapporo.

- Stoga je odlučeno zatražiti od javnosti da se suzdrži od praćenja utrka u Sapporu, dodaje se u izjavi japanskih vlasti.

Maraton, jedan od vodećih događaja Olimpijskih igara, bio je u središtu kontroverze 2019. godine, kada je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) nametnuo svoju organizaciju u Sapporu, a ne u Tokiju, zbog straha od potencijalno visokih temperatura u Tokiju u početkom kolovoza, u kombinaciji s ekstremnom vlagom.

Ženski maraton trebao bi se održati 7. kolovoza, a muški posljednjeg dana Igara koje se otvaraju 23. srpnja.

Organizatori su u ožujku odlučili da Igre neće moći pratiti gledatelji iz inozemstva, a u lipnju dopustili da tribine na natjecanjima mogu biti popunjene do 50 posto što je do 10.000 ljudi.

No, zbog nedavnog porasta broja zaraženih u Japanu, a posebno u Tokiju, očekuje se da će japanske vlasti proširiti ograničenja do kraja ovog tjedna, čime bi maskimalan maksimalan broj gledatelja na sportskim natjecanjima mogao biti smanjen na 5000.

Kako piše dnevni list Asahi u utorak, široj javnosti također bi trebalo zabraniti prisustvovanje svečanosti otvaranja Olimpijskih igara na novom olimpijskom stadionu u Tokiju 23. srpnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!