Japan i Australija o diplomatskom bojkotu ZOI-ja u Pekingu

07.12.2021.

09:40

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Nakon što su Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak objavile diplomatski bojkot ZOI-ja u Pekingu, odnosno da neće slati vladine dužnosnike, povodom tog pitanja oglasili su se Japan, Australija i Novi Zeland. 

Japan je objavio da će sam odlučiti hoće li poslati diplomatske predstavnike na Igre u Pekingu, izjavio je premijer Fumio Kishida. On je dodao da će to ovisiti o nizu faktora, diplomatskoj situaciji, japanskom nacionalnom interesu pa i ulozi Zimskih olimpijskih igara.

Australija još nije donijela odluku o slanju vladinih dužnosnika na ZOI, objavio je vladin glasnogovornik.

Novi Zeland neće slati diplomatske predstavnike na ministarskoj razini, a kao razlog naveo je koronavirus, kazao je Grant Robertson, zamjenik premijerke Jacinde Ardern. Robertson je dodao da je to već rečeno Kini u listopadu.

SAD se odlučio za diplomatski bojkot kritizirajući time stanje ljudskih prava u Kini, uključujući i ono što Washington naziva "genocidom nad manjinskim muslimanima u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!