Jana Koščak: Ponosna sam što me poistovjećuju s Blankom Vlašić

27.02.2023.

17:18

Autor: I.L./Hina

Jana Koščak

Jana Koščak

Foto: Dnevnik / HRT

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u ponedjeljak je održao prijem za Janu Koščak, članicu Atletskog kluba Sloboda koja je u nedjelju postavila svjetski rekord u petoboju za mlađe juniorke.

Naime, kako je pojasnila sama Jana, u petoboju za mlađe juniorke postigla je 4585 bodova što je najbolji rezultat svih vremena u kategoriji do 18 godina.


- Dosta često me poistovjećuju s Blankom Vlašić zbog čega sam ponosna što sam jučer skočila 190 centimetara u vis, a ona je u mojim godinama skakala 183. Iako sam ove godine skočila i 191 centimetar što mi je osobni rekord, ali zadovoljna sam i s ovim i nadam se još boljim rezultatima, rekla je Jana te dodala kako je za ove rezultate potrebno uložiti jako puno truda.


Najavila je kako nakon dvotjednog odmora kreće na pripreme za prvenstvo Europe do 20 godina i to nakon što je prošle godine bila prvakinja Europe u kategoriji U18.

Čestitavši joj na ovom sjajnom uspjehu, župan Stričak naglasio je kako je on daleko veći ako se uzme u obzir činjenica da je Jana ujedno i odlična učenica Prve gimnazije Varaždin.


- Oboriti svjetski rekord u atletici je čudo i pitanje je hoće li i kada više biti netko takav s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije. Odmah na početku mog mandata donijeli smo odluku kojom nagrađujemo naše najbolje učenike u znanju, a tom odlukom smo predvidjeli stipendije do kraja njihovog školovanja. Na idućoj sjednici Županijske skupštine tu ćemo odluku dograditi s uspjesima u sportu, najavio je Stričak.

Janin trener i otac Patrik Koščak najavio je kako bi Varaždinska županija sljedeće godine mogla dobiti olimpijku. Naime, Jana još nije ispunila kvotu za Ljetne Olimpijske igre, no za to su stvoreni svi preduvjeti.


- Atletika je egzaktni sport, brojke vam sve govore. Postoje svjetske tablice i kad bih počeo pričati da je Jana trenutno prva u svijetu i u skoku vis, i u skoku u dalj i petoboju, osma u bacanju kugle, prva u svijetu u petoboju do 20 godina, na preponama i u skoku u vis, da je u seniorskoj kategoriji sedma u svijetu, da imamo jednog Janka koji je drugi u svijetu onda znamo da se tu lijepo i dobro radi i vjerujemo lijepim sportskim rezultatima i sljedeću godinu, poručio je Koščak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!