10:33 / 21.05.2020.

Autor: K.L./Hina

Jakob Ingebrigtsen postavio norveški rekord uz socijalnu distancu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Iako su atletska natjecanja diljem svijeta otkazana zbog pandemije koronavirusa, braća Ingebrigtsen traže nove izazove.
Iako su atletska natjecanja diljem svijeta otkazana zbog pandemije koronavirusa, braća Ingebrigtsen traže nove izazove.

Tako su u Stavangeru poštujući pravila socijalne distance organizirali cestovnu utrku na 5 km s ciljem postavljanja novog norveškog rekorda.
Nastupilo je pet trkača, a pobijedio je Jakob (19) s novim rekordom 13:28, istrčavši vrijeme devet sekundi brže od dosadašnjeg rekorda Sondre Norstad Moena iz 2019. Brže od starog norveškog rekorda išao je i Henrik Ingebrigtsen (29) koji je istrčao vrijeme 13:32.
- Morali smo biti sigurni da je staza izmjerena i natjecanje odobreno od strane atletske asocijacije, kazao je Gjert Ingebrigtsen, njihov otac i trener, za ABC Nyheter.
- Za dečke je bilo najvažnije imati dobro iskustvo i započeti sezonu, dodao je otac.
I za Henrika i Jakoba ovo je bila prva natjecateljska utrka ove sezone. Jakob, mlađi od glasovite braće, je posljednju utrku imao u prosincu na Europskom prvenstvu u krosu gdje je osvojio četvrti U20 naslov. Prošle godine je na Svjetskom prvenstvu u Dohi završio četvrti na 1500 metara i peti na 5000 metara. Prije toga je u srpnju srušio norveški rekord na 5000 metara na stazi kada je u Londonu na mitingu Dijamantne lige završio bio drugi s rezultatom 13:02. 
Na posljednjem EP-u 2018. u Berlinu osvojio je zlato na 1.500 i 5.000 metara.
Henrik se nije natjecao od SP-a u Dohi gdje je osvojio 13. mjesto na 5.000 metara. Henrik je 2012. osvojio europsko zlato na 1.500 metara, a od tada je osvojio još šest medalja na Europskim prvenstvima. 
Atletikom se bavi i treći brat Ingebrigtsen, Filip (27), kao i 14-godišnja Ingrid. Filipovi najbolji rezultati su bronca na SP-u u Londonu 2017. na 1.500 metara, te europsko zlato 2016. u istoj disciplini.
Dodajmo kako Gjert i Tone Ingebrigtsen imaju još troje djece, Kristoffera, Martina i Williama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!