Izvršni direktor OI-ja u Tokiju na udaru pravosudnih tijela

26.07.2022.

15:24

Autor: K.L./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Chaay_Tee / Shutterstock

Japanska policija pretražila je dom izvršnog direktora Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Haruyukija Takahashija (78) zbog optužbe da je dobio mito od jednog sponzora prošlogodišnjeg globalnog sportskog događaja.

Vjeruje se da je Takahashi primio oko 330.000 dolara od velikog trgovca poslovnim odijelima Aoki Holdings Inc. s kojim je potpisao konzultantski ugovor, objavila je japanska agencija Kyodo.

Aoki je zatim postao službeni sponzor Igara u Tokiju, što mu je omogućilo korištenje logotipa događaja i prodaju službeno licencirane robe.

Novinska agencija Kyodo izvijestila je da bi to moglo predstavljati podmićivanje, budući da se 78-godišnji Takahashi smatrao nekom vrstom državnog službenika koji ne bi trebao primati novac ili darove vezane uz svoj položaj.

Takahashi je prošli tjedan za novine Yomiuri Shimbun izjavio da je novac koji je njegova tvrtka primila bio za konzultantske poslove.

- Nije bilo sukoba interesa vezano za moj položaj člana Organizacijskog odbora Igara u Tokiju 2020., ustvrdio je.

Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije izazvane koronavirusom održane su 2021., a Organizacijski odbor raspušten je potkraj prošlog mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!