14:03 / 23.04.2021.

Autor: A.M./Hina

Izvanredno stanje u Japanu, vlasti uvjeravaju da su Igre "neupitne"

Yoshihide Suga

Yoshihide Suga

Foto: Eugene Hoshiko / Pool via REUTERS

Japanska vlada proglasila je u petak novo izvanredno stanje u Tokiju i u još tri regije, tri mjeseca prije početka Olimpijskih igara koje se trebaju održati u glavnom gradu, suočena s lokalnim žarištima koronavirusa, objavile su vlasti.

- Danas smo odlučili proglasiti izvanredno stanje u okrugu Tokija, Kyota, Osake i Hyogoa, rekao je premijer Yoshihide Suga.

- Bolnički sustav suočava se sa situacijom bez presedana. Infekcije vrlo zaraznim varijantama predstavljaju danas 80 posto infekcija u Osaki i 30 posto u Tokiju, rekao je.

Za razliku od ranijeg izvanrednog stanja, koje je nalagalo samo skraćivanje radnog vremena, sada mjesta koja služe alkohol moraju zatvoriti vrata, kao i trgovački centri i veliki dućani.

- Imamo snažan osjećaj krize, rekao je ranije u petak ministar zadužen za borbu protiv koronavirusa Yasutoshi Nishimura.

- Nećemo biti u mogućnosti suzbiti varijante koje su zaraznije ako ne poduzmemo snažnije mjere nego ranije, dodao je.

Izvanredno stanje treba stupiti na snagu u nedjelju i trajat će najmanje do 11 svibnja.

Budući da se ova mjera donosi upravo u vrijeme blagdana početkom svibnja tijekom kojih mnogi Japanci često putuju, nije isključeno da će se ukinuti i neke željezničke i autobusne linije kako bi se smanjila mobilnost.

Vlasti kažu da mjere neće imati utjecaja na organizaciju Olimpijskih igara.

- Ne razmišljamo o otkazivanju, kazala je u petak novinarima Seiko Hashimoto, predsjednica Organizacijskog odbora OI-ja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!