13:57 / 21.04.2020.

Autor: HRT

Izazovi pred sportašima: Kako vratiti formu nakon pauze?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa mnogi sportaši našli su se u problemima kako sačuvati formu i spremno dočekati nastavak natjecanja.
Zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa mnogi sportaši našli su se u problemima kako sačuvati formu i spremno dočekati nastavak natjecanja. Jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka za tjelesnu pripremu sportaša i kondicijski trener hrvatske rukometne reprezentacije Miljenko Rak govorio je kako je na zahtjev izbornika Line Červara i sportskog direktora Igora Vorija napravio učinkovit individualni program za pomoć igračima.

- Svima nam je jasno da većina naših igrača živi i radi u dobro organiziranim klubovima i da su dobili individualne programe. Mnogi od njih imaju i svoje privatne trenere za tjelesnu pripremu. Ali naša je želja bila nadogradnja tih programa, prilagođena ponavljam još jedanput, željama izbornika, sa specifičnostima koje on ima u svojoj glavi i viziji. Iskustvo me uči da je potrebno duplo više vremena za povratak u natjecateljski ritam od vremena koliko je trajala pauza. S obzirom da smo vrlo brzo postali svjesni da  karantene neće tako skoro završiti, a logično je da u tom razdoblju dolazi do privremenog pada rukometne forme, način treninga koji smo mi osmislili trebao bi pomoći igračima da se brže vrate u pravu formu. Osnovni cilj ovog programa vježbi je da stabilizira ranije stečenu formu, odnosno pokušaj održavanja svih sposobnosti potrebnih za vrhunski rukomet, prenosi riječi Miljenka Raka Hrvatski rukometni savez.

- Ovo razdoblje svi moraju prvo shvatiti kao aktivnu regeneraciju organizma, uz promjenu metoda i sredstava treninga prilagođenu postojećim uvjetima rada doma, i drugo, kao mogućnost stvaranja temelja za nadogradnju natjecateljskog treninga koji će, nadamo se uskoro početi, rekao je Rak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!