21:52 / 02.05.2021.

Autor: Lovorko Magdić/HRT/I.L.

Ivan Kvesić u bizarnim okolnostima čeka rasplet za OI

Hrvatski predstavnici u Lisabonu

Hrvatski predstavnici u Lisabonu

Foto: - / HKS

Na turniru Svjetske karate lige u Lisabonu, koji je bio i pretposljednji kvalifikacijski za izravan plasman na OI u Tokiju, Ivan Kvesić izgubio je unatoč početnom vodstvu u susretu 2. kola od predstavnika Azerbajdžana Aykhmana Mamayeva 4-3. Pošto se poluteška i teška kategorija spajaju u jednu za nastup za OI, dugo su poslije završetka natjecanja u Portugalu u našoj reprezentaciji analizirali bodovni učinak svakog pojedinog natjecatelja, koji je u igri za nastup u Tokiju.

U konačnici ispostavilo se da će završna odluka za Ivanov nastup uslijediti na EP u Poreču, ali na vrlo bizaran način. Naime, Kvesićev nastup na OI sada ovisi o - plasmanu turskog natjecatelja Ugura Aktasa, koji na EP mora biti najmanje sedmi. Za izravan plasman na OI odlučuje bodovni učinak niza kvalifikacijskih turnira koji se pojednostavljeno, po uzoru na primjerice teniske rang-liste zbrajaju, ali se i poslije izvjesnog vremena bodovni učinak briše.

To konkretno znači da Ivanov rezultat na EP u Poreču, kakav god bio ništa neće promijeniti, budući da su na trenutačnu situaciju utjecali nastupi iranskih natjecatelja Ganjzadeha i Poorshaba. Zabihollah Poorshab je bio najbolji u kategoriji do 84 kg, a Sajad Ganjzadeh je u kategoriji +84 kg zauzeo treće mjesto, prethodno u četvrtfinalu svladavši i Anđela Kvesića

Istodobno, Turčin Ugur Aktas bio je brončani u kategoriji -84 kg, što nije bilo dovoljno za konačan pozitivan rasplet za Ivana Kvesića već u Lisabonu.

Četvrtfinalni plasman Anđela Kvesića bio je najbolji hrvatski rezultat na turniru Svjetske Premier lige u Portugalu. Ivan Martinac i Enes Garibović ispali su u prvom nastupu (-75 kg). Sudjelovalo je 769 natjecatelja iz 87 zemalja.

Veći dio hrvatske karate reprezentacije počeo je završne pripreme za 56. EP koje će se u Poreču održati od 19. do 23. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!