Istria Granfondo od sljedeće godine u kalendaru UCI-ja

20.12.2022.

17:45

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pierre Jean Durieu / Shutterstock

U utorak su započele prijave za deveto izdanje najpoznatije istarske biciklističke utrke za amatere "Istria Granfondo", koja je posljednji put održana 2019., a 2023. se vraća kao jedno od natjecanja iz Gran Fondo svjetske serije pod ingerencijom Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI).

Utrka, koja je prvotno trebala biti održana u listopadu 2022., na rasporedu je 14. i 15. travnja sljedeće godine sa startom i ciljem u Umagu, a postala je dijelom globalnog projekta koji se sastoji od 28 natjecanja i kvalifikacijskog je karaktera za nastup na UCI Gran Fondo Svjetskom prvenstvu koje će biti održano u Glasgowu od 4. do 7. kolovoza 2023.

Utrke će biti održane na lokacijama na pet kontinenata, a najviše, njih 17, bit će na europskom tlu.

Organizator utrke je Klaster sjeverozapadne Istre, a na natjecanju se očekuje da će, kao i u prijašnjim izdanjima, osim domaćih ljubitelja biciklizma, glavnina biciklista doći s emitivnih tržišta za hrvatski turizam, kao što su Italija, Slovenija, Austrija i Mađarska.

- Dosadašnja izdanja Granfonda pokazala su nam koliko je područje sjeverozapadne Istre zanimljivo i primamljivo biciklistima, kako rekreativcima, tako i ozbiljnim natjecateljima. Naša ulaganja u ovaj event, kao i općenito u cikloturizam, pokazuju se kao pun pogodak koji obogaćuje turističku ponudu naših destinacija. Stoga se izuzetno veselimo još većem i boljem Istria Granfondu, izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice Grada Umaga.

Novost devetog izdanja bit će utrka na kronometar, koja će biti održana 14. travnja, a start i cilj bit će u Resortu Stella Maris nadomak ATP stadiona "Goran Ivanišević". Uz trase "classic" (119 km, 150e metra visinske razlike) i "small" (94 km, 1071 metar visinske razlike), natjecatelji raznih dobnih skupina moći će pronaći nešto prikladno svojim mogućnostima i formi.

Istarski Grandfondo je, osim za rekreativce, često bio mamac i za nastupe profesionalaca, koji su takve utrke znali koristiti kao svojevrsni trening. Tako se na posljednjem izdanju na startu našao i danas najbolji biciklist svijeta Slovenac Tadej Pogačar, koji je samo mjesec dana prije osvojio treće mjesto na španjolskoj Vuelti, a u dvije nadolazeće godine (2020. i 2021.) pokorio konkurenciju na najvećoj cestovnoj biciklističkoj utrci, Tour de Franceu.

Svi zainteresirani mogu se za deveto izdanje Istria Granfonda prijaviti putem mrežne stranice www.coloursofistria.com.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!