IPC suspendirao paraolimpijske odbore Rusije i Bjelorusije

17.11.2022.

13:54

Autor: A.M./Hina

Predstavljanje maskote Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Predstavljanje maskote Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) izglasao je suspenziju, koja odmah stupa na snagu, Paraolimpijskih odbora Rusije i Bjelorusije, čime su ugroženi izgledi ruskih i bjeloruskih parasportaša da nastupe na Paraolimpijskim igrama 2024.

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije već su zbog suspenzije, koja je donesena u prvom dijelu ove godine zbog ruske invazije na Ukrajinu, propustili Zimske paraolimpijske igre u Pekingu početkom ove godine.


Suspenzija Rusije usvojena je u srijedu na općoj skupštini IPC-a u Berlinu sa 64 glasa za, 39 protiv i 16 suzdržanih. Za suspenziju Bjelorusije glasovale su 54 članice IPC-a, 45 ih je bilo protiv, a 18 je bilo suzdržanih.


Oba su paraolimpijska odbora suspendirana zbog "nemogućnosti da ispunjavaju obveze članstva prema IPC Ustavu".


- Zbog svojih suspenzija nacionalni paraolimpijski odbori Rusije i Bjelorusije gube sva prava i povlastice koje nosi članstvo u IPC-u, a u skladu s IPC ustavom, navodi se u priopćenju IPC-a.


Oba odbora imaju pravo uložiti žalbu na ovu odluku, a žalbu može razmotriti i prihvatiti jedino Opća skupština koja se sljedeći put sastaje u zadnjoj četvrtini 2023. godine.


Ruski paraolimpijski odbor je odluku IPC-a nazvao neutemeljenom.


Tijekom 2023. i 2024. održavat će se kvalifikacije za olimpijske i paraolimpijske igre u Parizu.


Ruski sportašima nisu sudjelovali ni na paraolimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!