Inspirativna priča iz Varaždina: Blistava atletska budućnost

21.02.2023.

20:12

Autor: HRT

Jana Koščak

Jana Koščak

Foto: HRT / HTV

16-godišnja atletičarka Jana Koščak iz tjedna u tjedan obara donedavno nedostižne rekorde, pa se tako i proteklog vikenda domogla novih visina, a ne krije da joj je cilj srušiti svjetski rekord. No nije usamljena u sjajnim dosezima, jer je i njezin klupski kolega 18-godišnji Roko Farkaš postavio novi državni seniorski rekord na 200 metara. To su samo neki od razloga da ih ponovno posjetimo u njihovoj atletskoj bazi u Varaždinu.

Nakon što je početkom siječnja srušila rekord koji je 23 godine držala legendarna Blanka Vlašić, Jana Koščak na Prvenstvu Hrvatske proteklog vikenda taj je rezultat poboljšala još za centimetar. U moru velikih uspjeha posebno se izdvaja peti rezultat svih vremena u sedmoboju s Europskog prvenstva u Jeruzalemu prošloga ljeta. Bila je to sezona za pamćenje.


- Jedan taj bod koji mi je falio za 10/10 je svjetski rekord kojem se nadam ove godine, jako sam zadovoljna ponajviše jer sam bila minimalno izložena ozljedama, kaže Jana. 


A ugodno i toplo vrijeme u veljači varaždinski atletičari ovih dana nastoje iskoristiti za pripreme na svježem zraku. Radi se punom parom jer rekordi ne dolaze sami od sebe.


- Možda tom obaranju mlađejuniorskog svjetskog rekorda, to bi bio najveći uspjeh ove sezone kada bih to uspjela, prvo dvoranski, onda vani, tako da za to radim. 

Mladi atletičari iz Varaždina

Mladi atletičari iz Varaždina

Foto: HRT / HTV

Jana je i dobitnica nagrade „Dražen Petrović" za najveću nadu hrvatskog sporta, no teško da bi bila toliko izvrsna da joj u svemu nisu poticaj i odlični rezultati starije sestre Klare, koja je i lani i sama bila najbolja sportašica Varaždina. Ove su je sezone ozljede usporile, no najavljuje povratak u puni ritam.


- Ložu sam zaliječila potpuno, ali još imam malih problema s koljenom, ali mogu svejedno raditi 100 prepone jer mi ne smeta koljeno. još uvijek odrađujem terapije i rehabilitacije, ali vjerujem da se budem uskoro vratila skokovima i višeboju, poručuje sestra Klara. 


A muški dio kluba također pršti energijom. Janko Kišak najveća je nada varaždinskog sporta. S nepunih 17 godina već je 6 puta popravljao različite državne rekorde.


 - Pripremamo se sad za sljedeći vikend za višeboj, to se nadamo jako dobrom rezultatu, svi, a za vanjsku sezonu imamo europska prvenstva, EF-a ja i Jana, i mislim da bude to jako jako dobro, smatra Janko. 


Kvartet varaždinskih atletskih nada zaokružuje 18-godišnji Roko Farkaš, koji je prije nekoliko dana u Novom Mestu postavio novi hrvatski seniorski dvoranski rekord na 200 metara. Ipak, višeboj je prva ljubav.


- Desetoboj je najzahtjevnija atletska disciplina, ako izgubiš par treninga si u velikom minusu i zato treniramo do 6 puta tjedno i puno ulažemo jer treba tih 10 disciplina odraditi. 

Patrik Koščak

Patrik Koščak

Foto: HRT / HTV

Samo je lani ova ekipa čak 19 puta rušila različite državne rekorde. Sve pod palicom Patrika Koščaka - u ulozi trenera - ali i oca: 


- Strašna ekipa koja je od prvog dana, sjajne rezultate ostvarivala u mlađim uzrasnim kategorijama, to je preko 120 državnih rekorda u različitim disciplinama, od skoka u dalj, bacanju koplja, višeboju, preponama, 400 prepone, dalju, u gotovo svim atletskim disciplinama. 


Čvrsto na zemlji, ali pogleda usmjerena prema vrhu. Pred ovih je četvero prijatelja blistava atletska budućnost, a snovi bi se mogli ostvariti već iduće godine u olimpijskom Parizu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!