18:26 / 26.04.2018.

Autor: I.L.K./Hina

IAAF uvodi ograničenja za atletičarke s povišenom razinom testosterona

-

-

Foto: - / -

IAAF tvrdi da na taj način želi spriječiti atletičarke s povećanom proizvodnjom testosterona da imaju prednost u natjecanjima.
Atletičarke koje imaju povišenu razinu testosterona, poput dvostruke olimpijske pobjednice na 800 m Južnoafrikanke Caster Semenya, morat će smanjiti razinu testosterona da bi mogle sudjelovati u utrkama od 400 m do jedne milje (1.609 m), objavila je Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Prema novim pravilima, koja će stupiti na snagu 1. studenog ove godine, pojedine atletičarke s prirodno visokom razinom testosterona morat će sudjelovati u utrkama u muškoj konkurenciji ili će morati promijeniti discipline u kojima se natječu osim ako ne uzimaju lijekove i snize razinu.

IAAF tvrdi da na taj način želi spriječiti atletičarke s povećanom proizvodnjom testosterona da imaju prednost u natjecanjima.

Prema pravilima atletičarke s povećanom razinom testosterona moraju ga spustiti za šest mjeseci koristeći lijekove da bi se mogle natjecati i moraju tu sniženu razinu održavati i dalje. 

Semenya tako mora svakodnevno uzimati lijekove ili će se morati početi natjecati u utrkama na 5.000 m. Nedavno je pobijedila u utrkama na 800 i 1.500 metara na Igrama Commonwealtha u Australiji i tada je izjavila da bi se mogla prebaciti na dulje dionice.

Prema pravilima, one atletičarke koje ne žele uzimati lijekove, mogu sudjelovati na međunarodnim natjecanjima, osim u disciplinama od 400 m do milje, na svim natjecanjima koja nisu međunarodna, kao i na svim natjecanjima u muškoj konkurenciji, na bilo kojoj razini i u bilo kojoj disciplini.

IAAF inzistira na tome da "želi očuvati jednakost izgleda u atletskim natjecanjima" i ističe kako "ovo pravilo ima samo jedan cilj, a to je zajamčiti pravedno i primjereno natjecanje u ženskoj konkurenciji u korist svim atletičarkama."

Ovim se pravilom ne želi na bilo koji način nekoga osuđivati ili dovoditi u pitanje spol ili seksualni identitet bilo kojeg sportaša, navodi se u priopćenju IAAF-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!