Hrvatskoj nedostaje više od 30.000 sportaša!

13.05.2022.

18:47

Autor: I.L./HRT/HOO

Hrvatske navijačice na Poljudu

Hrvatske navijačice na Poljudu

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, u Zagrebu je održana 32. sjednica Vijeća HOO-a.

Početak je obilježilo izlaganje direktora Ureda za olimpijski program HOO-a Damira Šegote o predstojećim Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu (25. lipnja - 6. srpnja), iz kojeg su članovi Vijeća saznali da ćemo u ukupnom izaslanstvu od 182 osobe, na Igrama imati 112 sportašica i sportaša, od čega 70-ak pojedinačnih te dvije odbojkaške i jednu rukometnu reprezentaciju. 


Iznimno konstruktivnu raspravu izazvale su točke dnevnog reda pod nazivom Analiza naknada za administrativne poslove nacionalnim sportskim savezima iz programa javnih potreba sporta i financijskog plana HOO-a, koja, na prijedlog člana Vijeća HOO-a Branimira Bašića, ima za cilj povećanje plaća administrativno-stručnom osoblju u sustavu sporta, kao i Analiza realizacije programa u kojima participiraju nacionalni sportski savezi i lokalne sportske zajednice za razdoblje od 2017. do 2021. godine. 


Obje analize izradio je Ured za nacionalne sportske saveze i razvojne programe HOO-a, a prezentirao ih je direktor Ureda Neven Šavora. Najalarmantnija činjenica iz spomenutih analiza odnosi se podatak o 11.08 posto manje registriranih sportaša u Hrvatskoj ili brojkom - 31.346. Potpuno logično, članovi Vijeća HOO-a taj su poražavajući podatak preveli kao „više od 30.000 djece manje u sportu“. Šavora je naveo i neke pozitivne pomake iz provedene analize, ali oni su „kap vode u moru“ u odnosu na ovu alarmantnu činjenicu. 


U razvojnim programima HOO uvijek ima novosti. Tako su od 1. svibnja u razvojni program I uvršteni judašica Jana Cvetko i boksač Bernard Grgić. Od 1. travnja korisnice razvojnog programa II/1 su Lana Špirelja i Anna Ćukušić (streljaštvo), a od 1. svibnja Antun Tomašević (jedrenje) i Tena Hadžić (nordijsko skijanje). U razvojni program III od 1. svibnja uvršteni su Pavel Puklavec (hrvanje), Katarina Burić (klizanje), Roko Doždor (savate) i Estera Herceg (streljaštvo / 75 posto iznosa). U razvojnom programu Hrvatskih olimpijskih nada dvije su promjene - od 1. travnja uvrštena je alpska skijašica Zrinka Ljutić, a s 31. svibnja u njemu status gubi judašica Ana Viktorija Puljiz, i to zbog uvrštenja (od 1. lipnja) u Olimpijski program Pariz 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!