Hrvatski velemajstor o šahovskom skandalu: Nešto je jako sumnjivo

23.09.2022.

20:11

Autor: Ivan Dorian Molnar/HRT/Dnevnik

Alojzije Janković

Alojzije Janković

Foto: HTV / HRT

Priča o skandalu potresa šahovski svijet, riječ je o varanju na najvišoj razini. U središtu pozornosti je Magnus Carlsen, svjetski prvak koji je nakon poraza i predaje partije Hansu Niemannu  insinuirao da se američki velemajstor koristi nedopuštenim sredstvima tijekom igre.

Svjetski prvak Magnus Carlsen predao je partiju koja se igrala putem interneta američkom velemajstoru Hansu Niemannu nakon drugog poteza i pokrenuo lavinu.

- Nažalost, ne mogu konkretno govoriti o tome. Mislim da ljudi mogu izvući neke zaključke i, koliko vidim, dosta ih je mnogo toga zaključilo, rekao je Carlsen.

Nedugo prije te partije, na natjecanju koje je dio Grand Chess Toura, Niemann je uživo uvjerljivo pobijedio Carlsena, nakon čega je Norvežanin napustio turnir.

- Jedan od razloga kaže da nije dovoljno bilo kontrole u partiji s Niemannom. Po meni je jako teško očekivati da neki igrač te snage može pobijediti tako lako svjetskog prvaka s crnim figurama, kaže hrvatski velemajstor i voditelj HRT-ova Šahovskog komentara.

- Nikada nisam varao u partiji uživo. Imao sam 12 godina kada sam napravio glupost i iskoristio pomoć u online partiji i za to sam tada kažnjen. Danas me optužuju bez razloga, pravda se Niemann.

Magnus Carlsen i Hans Niemann

Magnus Carlsen i Hans Niemann

Foto: HTV / HRT

Ima li ovdje varanja? Alojzije Janković, naš velemajstor i voditelj HRT-ova Šahovskog komentara, iznio je svoje viđenje.

- Osobno mislim da je nešto jako sumnjivo. Ne mislim da je isključivo varanje cjelokupno od prvog do zadnjeg poteza, što je bio slučaj na nekim turnirima, nego mislim da jednostavno u nekom trenutku postoji određena pomoć ili neko sumnjivo ponašanje, kaže Janković.

A kako se sve varalo na šahovskim turnirima?

- Poznat je slučaj Feller baš na Olimpijadi u Khanty-Mansiysku na kojem sam ja igrao gdje su oni u ekipnom šahu smislili jedan model, gdje su kroz četiri protiv četiri igrača na taj način obilježili polja i brojeve, bilo je također slučajeva gdje je Rausis, poznati velemajstor, koji je u zahodu koristio mobitel. Bilo je i došaptavanja, ali ipak mislim da je to ipak izolirani slučaj u odnosu na svjetski vrh, oni ipak igraju pošteno, objašnjava Janković.

Rasplet ove situacije očekuje se uskoro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!