"Hrvatski sportaši u Rusiji nisu se niti malo oglasili, ili nemaju informacija, ili nemaju hrabrosti"

03.03.2022.

14:07

Autor: Specijalna emisija o Ukrajini/IMS/M.Š./HRT

Ivo Mikuličin i Zdravko Reić

Ivo Mikuličin i Zdravko Reić

Foto: HTV / HRT

Na udaru sankcija su kao nikada do sada ruski sportaši i ruski sportski savezi.

Najgore je prošao ruski reprezentativni nogomet kojemu su zatvorena vrata SP-a u Kataru, a svi klubovi su izbačeni iz europskih natjecanja.

O važnosti ovih sankcija, govorili su sportski komentatori Zdravko Reić i Ivo Mikuličin.

Jutros je stigla potvrda da je zabranjen nastup ruskim i bjeloruskim sportašima na Paraolmpijskim igrama u Pekingu.

- Dobro je da je tako, preko sporta će narod u Rusiji doznati što se događa. Jer kod njih su riječi tupa rat, invazija zabranjeni, govori se o intervenciji. Ali sada shvate da Rusija neće igrati dodatne kvalifikacije protiv Poljske, da su isključeni iz svih mogućih natjecanja, onda će oni shvatiti da se nešto događa. To će biti veliki udarac u javnosti za Putina i njegove ljude, smatra Reić dodajući da nije bilo tako žestokih sankcija prema sportašima kada je izvršena agresija na Hrvatsku 1992. godine.

- Kod nas se igrao sport u to vrijeme, to je bila hrana za narod, mi smo pratili, to je bilo jako značajno.

Razlika između tih vremena i danas što kod agresije na Hrvatsku bili su sankcinirani agresor i žrtva.

- Ne bi mi nastupili na Olimpijskim igrama 1992. da Antonio Samaranch nije inzistirao na tome, da nije zo zagovala NBA, a budim otvoreni i da nije Bora Stanković, generalni sekretar FIBA-e, pristao da košarkaška reprezentacija s Draženom Petrovićem na čelu u Barceloni. Nije dopušten bio nastup niti rukometašima ni vaterpolistima, dodaje Mikuličin.

Dodaje i Mikuličin da će ovo biti poticaj za otpor prema Vladimiru Putinu unutar same Rusije.

   

- Gruzijac Tornike Shengeliaje rekao da više neće nastupati za CSKA jer je vojni klub, Robert Lewandowski je rekao da ne može igrati protiv Rusije jer ne može slušati himnu zemlje koja napada drugu zemlju. I sada ću do kraja biti iskren. Nitko od hrvatskih sportaša koji igraju u Rusiji, nije se oglasio barem ublaženo u tom smislu. Ili nemaju dovoljno informacija ili nemaju dovoljno hrabrosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!