14:50 / 19.08.2021.

Autor: HRT/Hina

Hrvatski nastupi na Paraolimpijskim igrama

Svečani doček paraolimpijaca iz Rio de Janeira 2016.

Svečani doček paraolimpijaca iz Rio de Janeira 2016.

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Hrvatski sportaši s invaliditetom do sada su na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojili ukupno 19 medalja, pri čemu pet zlata, pet srebra i devet bronci.

Najuspješnije su bile POI u Pekingu 2008. godine s tri zlata i srebrom, dok je najviše medalja osvojeno u Rio de Janeiru (2016.) i Londonu (2012.), po pet.


Hrvatska je prvi put na paraolimpijskim igrama nastupila u Barceloni 1992. godine, gdje je naše boje branilo šest sportaša u tri sporta (atletika, plivanje, streljaštvo).

U Barceloni je osvojena i prva hrvatska medalja, Milka Milinković je u bacanju koplja bila treća.

Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.


U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro.


Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.


U Londonu 2012. Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.


Na posljednjim POI u Rio de Janeiru 2016. Mikela Ristoski je bila zlatna u skoku u dalj, a Sandra Paović u stolnom tenisu.


Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić su osvojile srebro u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu, kao i Zoran Talić u skoku u dalj. Velimir Šandor je bio treći u bacanju diska.

U Tokiju će hrvatske boje braniti 22 parasportašice i parasportaša u čak rekordnih osam sportova, od kojih po prvi put nastupamo u parataekwondou, paraboćanju i paratriatlonu.


U paraatletici će nastupiti Mikela Ristoski, Ivan Katanušić, Miljenko Vučić, Zoran Talić, Deni Černi, Velimir Šandor, Marijan Presečan, Matija Sloup, Ana Gradečak i Vladimir Gašpar.


U paraplivanju će sudjelovati Dino Sinovčić, Kristijan Vincetić, Tomi Brajša i najmlađa članica reprezentacije 17-to godišnja Paula Novina, u para stolnom tenisu nastupaju Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić te Pavao Jozić, u parastreljaštvu po hrvatske boje predstavlja Damir Bošnjak, u parajudu Lucija Brešković, u paratekvandou Ivan Mikulić, u paraboćanju Davor Komar i u paratriatlonu Antonio Franko.


HRVATSKI NASTUPI 

1992. Barcelona - 6 sportaša u 3 sporta (atletika, plivanje, streljaštvo) 

1996. Atlanta - 5 sportaša u 2 sporta (atletika, plivanje) 

2000. Sydney - 15 sportaša u 5 sportova (atletika, plivanje, stolni tenis, dresurno jahanje, streljaštvo) 

2004. Atena - 17 sportaša u 5 sportova (plivanje, atletika, stolni tenis, streljaštvo, dresurno jahanje) 

2008. Peking - 25 sportaša u 6 sportova (plivanje, atletika, stolni tenis, streljaštvo, dresurno jahanje, biciklizam) 

2012. London - 25 sportaša u 5 sportova (plivanje atletika, streljaštvo, stolni tenis, biciklizam) 

2016. Rio de Janeiro - 19 sportaša u 5 sportova (atletika, plivanje, stolni tenis, judo, streljaštvo)

2020. Tokio - 22 sportaša u 8 sportova (atletika, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, judo, boćanje, tekvando, triatlon)

 

UČINAK NA POI

1992. Barcelona - 6 sportaša - bronca

1996. Atlanta - 5 sportaša - bez medalje

2000. Sydney - 15 sportaša - bez medalje

2004. Atena - 17 sportaša - četiri bronce

2008. Peking - 25 sportaša - tri zlata i srebro

2012. London - 25 sportaša - dva srebra, tri bronce

2016. Rio de Janeiro - 19 sportaša - dva zlata, dva srebra, bronca

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!