11:23 / 24.03.2020.

Autor: A.M./Hina

Hrvatski boksački savez postupio u skladu s uputama institucija

Hrvatska boksačka reprezentacija iz Londona (Robert Anic/PIXSELL)

Hrvatska boksačka reprezentacija iz Londona (Robert Anic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski boksački savez je u utorak poslao službeno priopćenje u kojem reagira na istup jednog od 13-tero članova hrvatske reprezentacije.
Hrvatski boksački savez je u utorak poslao službeno priopćenje u kojem reagira na istup jednog od 13-tero članova hrvatske reprezentacije koja je bila na olimpijskim kvalifikacijama u Londonu, ističući da je Savez postupio u skladu s uputama državnih institucija po njihovom povratku u zemlju.
- U trenucima kada RH i grad Zagreb proživljavaju jedne od najtežih trenutaka zbog velikih kriza izazvanih pandemijom koronavirusa te uzastopnim potresima koji dodatno stvaraju nelagodu među stanovništvom, pozivamo na zajedništvo, na nestvaranje panike te suzdržavanje od prozivanja državnih institucija koje rade svoj posao najbolje što znaju. Upravo je od tih institucija Hrvatski boksački savez prije povratka reprezentacije iz  Londona tražio upute za daljnje postupanje. I dobili smo ih s pohvalama za naš profesionalni pristup. Napisano je da cijela reprezentacija ide odmah  po povratku u samoizolaciju, da ih se ne dočekuje na zračnoj luci, jer inače nema svrhe samoizolacije, da stručne službe preuzimaju situaciju i da se ne miješamo. To smo i poslušali, stoji u priopćenju HBS-a.
Naime, mediji su jučer objavili izjavu Tome Kadića, trenera reprezentativca Tonija Filipija, da Savez nije stajao uz reprezentaciju koja se vratila s kvalifikacija za OI iz Londona te da je jedan član reprezentacije zaražen.
- Nažalost, na naše inzistiranje da se članovi naše delegacije testiraju, dobili smo odgovor da epidemiološka služba određuje tko će se testirati i da se testiraju osobe samo s izraženim simptomima poput povišene tjelesne temperature, suhog kašlja, kihanja, šmrcanja, bolova u prsima ili mišićima, proljeva i sl. U tom slučaju potrebno je da se osoba javi svom liječniku obiteljske medicine radi provedbe testiranja, dodaje se u priopćenju u kojem se navodi i da su o svemu tome obaviješteni izbornici i članovi ekspedicije prije njihovog povratka u Hrvatsku.
HBS pritom ističe da glede hijerarhije, Savez načelno komunicira s reprezentacijom preko izbornika ili vođe puta, koji je u ovom slučaju bio izbornik
Dorijan Čalić.
- On je pohvalio odrađeno, jer smo veći dio reprezentacije vratili u najkraćem mogućem roku. Dio je na vlastito inzistiranje ostao u Londonu i njihov povratak organizirali smo prekjučer, navodi HBS izražavajući zabrinutost za "zdravstveno stanje cijele boksačke obitelji, ali ponajviše povratnika iz Londona".
- Napominjemo, kako je dio tih sudionika, bio prošlog mjeseca na pripremama u Italiji, gdje im je savez po izbijanju epidemije naložio da se hitno vrate. Smatramo kako pojedinačni istupi poput trenera BK Gladijatora nisu pravo stanje stvari, obzirom da su oba izbornika Dorijan Čalić (muški) i Ante Matas (žene) imali samo pozitivne riječi za postupke Saveza, ističe HBS.
- Savez je napravio sve što je bilo moguće i mi smo toga svjesni i zahvalni. Bitno je da smo se vratili kući. Niti ja, niti ostatak reprezentacije nemamo isto mišljenje kao trener Kadić, pa mi nije jasno u čije ime on to govori. I na samom natjecanju se ponašao neprimjereno, a nakon neočekivanog poraza
njegovog boksača totalno se izgubio, kazao je Čalić.
Matas je samo kratko izjavio: - Pogrešna adresa napada. Savez tu nije ništa kriv. Ali pustimo sada to, treba se usredotočiti na zdravlje, a ne baviti se glupostima.
Nadalje, Hrvatski boksački savez moli sve medije da poštuju privatnost članova hrvatske reprezentacije te da ne iznose imena ili pretpostavke je li netko  i tko je točno od članova reprezentacije zaražen koronavirusom.
Na kraju priopćenja je HBS izrazio sućut obitelji jučer preminulog Hrvatskog tigra Branka Cikatića, jednog od najboljih i najpoznatijih boraca sa ovih prostora.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!