Hrvatska na Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu ima 28 predstavnika

27.04.2022.

14:30

Autor: HRT/Hina

Olimpijski krugovi

Olimpijski krugovi

Foto: Chaay_Tee / Shutterstock.com

 Hrvatsku će na Ljetnim olimpijskim igrama gluhih koje se ove godine održavaju od 1. do 15. svibnja u Brazilu u gradu Caxias do Sul Hrvatsku predstavljati 28 predstavnika.

Očekuje se da će se na 24. ljetnom izdanju Olimpijskih igara za gluhe okupiti oko 4.500 gluhih sportaša i timova iz preko 100 zemalja, a Brazil će ujedno biti i prva zemlja domaćin Ljetnih igara gluhih u Latinskoj Americi.


Hrvatskih šest sportašica i 22 sportaša natjecat će se u šest kategorija sporta: atletici, džudu, plivanju, rukometu, streljaštvu i tekvondou. 


S obzirom na to da hrvatski sportaši postavljaju rekorde i ruše barijere svaki puta kada se natječu, i ove godine očekuju odlične rezultate. 


- Ususret 24. Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu kao predsjednik HSSG-a izrazito optimistično gledam na nastup naših sportaša. Hrvatsku olimpijsku delegaciju gluhih ove godine čine 44 osobe, a naši sportaši natječu se u čak šest sportova. Nadamo se da će ovo biti naše najuspješnije Olimpijske igre gluhih i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali 2017. kada smo osvojili rekordnih šest olimpijskih odličja. Htio bih pohvaliti odličnu suradnju s Ministarstvom turizma i sporta koje je prepoznalo naš trud i rad te nam pruža podršku, izjavio je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih. 

Rukometna reprezentacija gluhih, aktualni svjetski i europski prvak, na prošlim Olimpijskim igrama u Turskoj osvojila je brončanu medalju, a ove godine napada zlato.

 

Upravo će hrvatsku zastavu na svečanosti otvorenja nositi ponajbolji gluhi rukometaš svijeta, Tomislav Bošnjak


Laura Štefanac jedina je atletičarka koja ujedno brani i zlatnu medalju u bacanju koplja, a ove godine je postala i svjetska rekorderka gluhih bacivši koplje 51,02 m. 


U tekvondou Hrvatska ima dvije natjecateljice, Petru Goleš i Mateu Kolovrat, aktualnu svjetsku prvakinju koja je osvojila i olimpijsko srebro prije četiri godine. Četiri su hrvatska predstavnika u streljaštvu: Boris Gramnjak, koji je osvojio srebrnu i brončanu medalju na prošlim Olimpijskim igrama, Ela Minđek, Milan Lugarić i Vida Puškadija. U plivanju nastupaju Antonio i Natali Žgomba, a Josip Tonžetić predstavnik je u džudu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!