Hrvatska karate reprezentacija stigla u Tursku na EP

24.05.2022.

13:03

Autor: HRT/Lovorko Magdić

Hrvatska karate reprezentacija stigla na EP

Hrvatska karate reprezentacija stigla na EP

Foto: Lovorko Magdić / HRT

U Gaziantep je stigla pomlađena hrvatska karate reprezentacija, na 57. EP. Prošle godine u Poreču hrvatska muška reprezentacija u borbama osvojila je naslov europskog prvaka, ekipno brončane bile su djevojke. 

Istoga je sjaja bilo i odličje Enesa Garibovića u kategoriji do 75 kg. U parakarateu broncu je osvojila Danijela Topić.


Ponešto se mijenjaju postave, težinske kategorije, ali želje i ovoga puta ostaju iste. Težnja za visokim ostvarenjima i odličjima, kojih je u hrvatskoj karate kolekciji od samostalnosti više od 100 samo na seniorskim EP i SP. 


Prva natjecanja počinju već sutra, a od naših na tatami će Sara Malčec i Matija Relić u pojedinačnim katama, te u borbama - Dino Šimunec (-75 kg), Enes Garibović (-84 kg), Anđelo Kvesić (+84 kg), Petra Nuić (-61 kg), Sadea Bećirović (-68 kg) i Lucija Lesjak (+68 kg). 


Očekuje se nastup više od 500 natjecatelja iz 45 zemalja, a EP u Turskoj traje do nedjelje. 

O domaćinu


Gaziantep je središte regije Anadolije, na krajnjem jugoistoku Turske. Po veličini je šesti turski grad s nešto više od dva i pol milijuna stanovnika. Međutim, i grad koji je bez većih problema primio i stotine tisuća izbjeglica za vrijeme sirijskog sukoba, čije se posljedice i okolnosti, sve što uz to ide, svakako osjećaju i danas.


Aleppo, sablasno razrušeni sirijski grad od Gaziantepa je udaljen manje od 100 km, do sirijske granice je tek 60-tak. U nemirnoj regiji glavni irački grad Bagdad je na nešto više od 800 km udaljenosti. 

Aleppo, sablasno razrušeni sirijski grad od Gaziantepa je udaljen manje od 100 km, do sirijske granice je tek 60-tak. U nemirnoj regiji glavni irački grad Bagdad je na nešto više od 800 km udaljenosti. 


Grad koji je kolijevka pistacija. Kažu - grad s uvjerljivo najboljom gastronomskom ponudom u Turskoj, toliko dobrom da će imućniji stanovnici Istanbula s potpuno drugog kraja zemlje rano ujutro doći na doručak ili ručak i - vratiti se.  Baklave su najblaže rečeno - čudo.


Grad s visokim temperaturama ovih dana, ali i ne tako uočljivom vlagom u zraku s kojom je "okupana" Hrvatska proteklih dana. Spomen naše zemlje u svakom, i najkraćem razgovoru podsjetit će na hrvatsko nogometno srebro na SP ili Modrića, Rakitića i društvo poimence.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!