Hrvatska i Zagreb domaćini seniorskog EP-a u judu 2024.

30.11.2022.

17:20

Autor: K.L./Hina

Barbara Matić

Barbara Matić

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Hrvatski judo savez službeno je obznanio dobivanje organizacije Europskog seniorskog judo prvenstva 2024. godine u Zagrebu. U pitanju je najprestižniji judo događaj koji će se organizirati u Zagrebu, a održat će se neposredno prije Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

Od 2013. godine Hrvatski judo savez nalazi se na karti IJF World Judo Toura s uspješnom organizacijom IJF Grand Prix natjecanja u Zagrebu, domaćini Svjetskog juniorskog (U21) prvenstva, Europskog prvenstva u dobnim kategorijama U23, U21, U18, European Opena i brojnih Europskih kupova od 2006. godine nadalje.


- Prije nekoliko godina započeli smo s odličnim programom između Hrvatskog judo saveza i Europske judo unije. HJS nije bio samo jedan od uspješnih organizatora u Europi, paralelno s tim počeli su postizati sve više rezultata. Hrvatska je u vrijeme pandemije bila jedina zemlja koja je počela organizirati judo natjecanja i svi iz Europe su jako zahvalni HJS-u na tome. Ove godine sam bio na IJF Grand Prix Zagreb i svečano otvorio natjecanje. Tom prilikom bio sam i na sastanku kod predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Tijekom susreta govorio sam o našem planu i našem snu, a to je da Hrvatska organizira krunski događaj Europske judo unije koji im do sada jedini nedostaje, rekao je Laszlo Toth, predsjednik Europske judo unije.


- Povratna informacija Vlade RH bila je vrlo pozitivna. Nije bilo tako lako jer se nekoliko zemalja prijavilo za domaćinstvo istog događaja 2024. godine. To nije samo povijesni događaj, već je i najvažnije veliko sportsko događanje godine za sve europske zemlje jer će se održati prije Olimpijskih igara u Parizu 2024. Bili smo jako strpljivi, a ne tako dugo Hrvatska je imala povijesno finale u U70kg kategoriji između Barbare Matić i Lara Cvjetko, na Svjetskom prvenstvu u Taškentu, dodao je Toth.


Zadovoljstvo ovakvom odlukom izrazila je i Sanda Čorak, predsjednika Hrvatskog judo saveza.


- Izuzetna nam je čast organizirati Europsko seniorsko prvenstvo, koje je ujedno i najvažnije natjecanje u kalendaru Europske judo unije. Imamo izuzetno iskusan tim koji je spreman za još jedan u nizu velikih sportskih događanja koja promoviraju Hrvatsku kao sportsku naciju.


Novi veliki uspjeh na tom će natjecanju, pak, loviti dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić.


- Nema boljeg osjećaja nego se boriti pred domaćom publikom. Neopisivo sam sretna što će Europsko prvenstvo neposredno prije Pariza biti baš u Hrvatskoj. Bilo bi lijepo uzeti što sjajnije odličje pred našom publikom, stoga motivacije neće manjkati. Izuzetno sam sretna i ponosna, a sigurna sam da i svi naši reprezentativci jedva čekaju EP, osvrnula se Matić.


Zagrebačka Arena tako će u travnju 2024. godine, u pet dana, ugostiti preko 400 najboljih judaša i judašica iz 51 europske države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!