16:50 / 10.12.2021.

Autor: A.M./Hina

Hrvatska će imati predstavnicu u brzom klizanju na ZOI-ju u Pekingu

Katarina Burić , Maja Ivandić , Valentina Ašćić

Katarina Burić , Maja Ivandić , Valentina Ašćić

Foto: Žarko Bašić / PIXSELL

Na skorim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu od 4. do 20. veljače 2022. godine Hrvatska će imati predstavnicu u brzom klizanju na kratkim stazama (short track), priopćeno je u petak iz Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Olimpijska norma odnosi se na žensku konkurenciju u disciplini utrke na 500 metara. U kvalifikacijskim nastupima sudjelovala je naša brzoklizačka reprezentacija u sastavu: Valentina Aščić, Katarina Burić, Maja Ivandić, Martin Kolenc i Ivan Martinić. Budući da je norma dodijeljena državi, a ne sportašici, zasad se ne zna tko će preko nje ostvariti i olimpijski nastup u Pekingu. Tijekom četiriju etapa Svjetskog kupa (Kina, Japan, Mađarska i Nizozemska), najbolje rezultate ostvarivala je članica zagrebačkog KBK Meteor Valentina Aščić.


Budući da je odlukom Vijeća HOO-a, od 1. listopada potvrđeno petero evidentnih kandidata za ZOI 2022.: Filip Zubčić i Zrinka Ljutić (alpsko skijanje), Vedrana Malec, Tena Hadžić i Marko Skender (skijaško trčanje), sa šestom normom uskoro ćemo dobiti zasad četvrtu evidentnu kandidatkinju, odnosno četvrtu olimpijku za Peking naspram dvojice olimpijaca.


Podsjetimo, ukupno deset (dvoje evidentnih i osam potencijalnih) olimpijaca i olimpijki iz šest sportova primatelji su stipendija iz programa Olimpijske solidarnosti za sportaš(ic)e ZOI Peking 2022. To su: Filip Zubčić, Istok Rodeš, Elias Kolega i Matej Vidović (alpsko skijanje), Dražen Silić i Antonio Zelić (bob), Laudelino Antonio Souza-Kordeiru (umjetničko klizanje), Lea Jugovac (snowboard) te nordijci Krešimir Crnković (biatlon) i Vedrana Malec (skijaško trčanje).


Prema sadašnjem stanju renkinga po sportovima iz kojih Hrvatska očekuje norme, olimpijski status imala bi i Lea Jugovac u snowboardu, kao i članovi našeg boba u dvosjedu i četverosjedu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!