15:04 / 24.10.2018.

Autor: HRT

Hrvatska atletika će u Varaždinu 2019. tražiti put u elitno društvo

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Varaždin će 10. i 11. kolovoza 2019. godine biti domaćinom Ekipnog atletskog prvenstva Europe - 2. liga.
Varaždin će 10. i 11. kolovoza 2019. godine biti domaćinom Ekipnog atletskog prvenstva Europe - 2. liga, a u utorak je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok potpisao sporazum o organizaciji prvenstva kojim se reguliraju obaveze između Europskog atletskog saveza, Hrvatskog atletskog saveza i Grada Varaždina, koji je suorganizator prvenstva zajedno s Atletskim klubom Sloboda, priopćeno je iz ureda gradonačelnika.

Varaždin će, uvjeren sam, ponovo u potpunosti opravdati ulogu domaćina još jednog velikog sportskog natjecanja. Bili smo odlični domaćini jakih međunarodnih rukometnih i nogometnih prvenstava, a točno trideset godina nakon održavanja Juniorskog prvenstva Europe u atletici na istom stadionu naći će se ponovo atletičari iz cijele Europe
, izjavio je nakon potpisa sporazuma gradonačelnik Čehok te istaknuo kako je to priznanje i privilegija za Varaždin, koja za sobom povlači i brojne obveze.
Od samog početka mog novog mandata pronalazimo načine kako urediti sva igrališta. Stadion Sloboda počeli smo već uređivati, ali pred nama je još mnogo posla kako bi stadion zadovoljio visoke standarde za tako značajno natjecanje u kolovozu slijedeće godine. Samu atletsku stazu i druga borilišta na stadionu potrebno je obnoviti  što nije jeftino.
Nadam se da ćemo u tome uspjeti računajući na veliki entuzijazam i sposobnost ljudi iz atletskog kluba Sloboda koji je suorganizator natjecanja te Zajednice športskih udruga Grada Varaždina. Konačno, stadion nije potrebno obnoviti samo radi održavanja tog natjecanja već i zbog nesmetanog daljnjeg razvoja  atletike koja ima dugu i bogatu tradiciju u Varaždinu. Dolazak publike, sportaša i njihovih pratnji na ovom natjecanju, kao i na svim budućim natjecanjima, značajno će utjecati na povećanje turističkog prometa i time također opravdati neophodna ulaganja u sportsku infrastrukturu, zaključio je varaždinski gradonačelnik.
Uz reprezentaciju Hrvatske, na ovom će natjecanju nastupiti atletičarke i atletičari iz još 11 reprezentacija, a to su: Slovenija, Austrija, Izrael, Litva, Island, Bugarska, Danska, Estonija, Bosna i Hercegovina, Gruzija i Luksemburg.
Hrvatska je na prošlogodišnjem natjecanju 2. lige Ekipnog EP-a održanom u Tel Avivu osvojila sedmo mjesto, a tada su za našu reprezentaciju pobjede ostvarili Sara Kolak u bacanju koplja i Ivan Horvat u skoku motkom. Za promociju u prvoligaško društvo potrebno je biti među tri najbolje reprezentacije po zbroju bodova, što bi naša reprezentacija mogla ostvariti nastupi li u najjačem sastavu. Hrvatski atletičarke i atletičari su posljednji put u elitnom razredu nastupili 2011. godine. 
Dvodnevna natjecanja održavat će se na stadionu "Sloboda", a bude li Hrvatska doista u najjačem sastavu varaždinska publika imat će priliku vidjeti  i navijati za višestruke osvajačice odličja s najvećih svjetskih natjecanja kao što su Sandra Perković, Blanka Vlašić i Saru Kolak, brončanog sa SP-a u bacanju kugle Stipu Žunića, hrvatskog rekordera u skoku motkom Ivana Horvata te mnoge druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!