20:13 / 11.05.2021.

Autor: Edin Mahmuljin/Sport/K.L./HRT

Hrvač emotivne priče i taekwondo borac iz splitskog Marjana nove hrvatske nade

Ivan Šapina i Ivan Huklek

Ivan Šapina i Ivan Huklek

Foto: HTV / HRT

Hrvatska olimpijska obitelj, koja se već može pakirati za put u Tokio, za sada ima 42 člana iz 11 sportova. Posljednja dvojica koja su im se pridružila su hrvač Ivan Huklek, čija je priča posebno emotivna, i taekwondo borac iz splitskog Marjana Ivan Šapina.

Doček pun emocija za Ivana Hukleka koji je ostvario, činilo se, nemoguće - izborio nastup u elitnom društvu 16 najboljih hrvača njegove kategorije na igrama u Tokiju.  

- Nisam očekivao ovoliki broj ljudi, ali eto puno mi znači jer je to podrška onih koji me prate kroz cijelu moju karijeru, rekao je Ivan Huklek, hrvatski hrvač.

A ovo ostvarenje ima i dodatnu važnost jer je izboreno nakon teške obiteljske drame. Prije 10-ak dana preminula je Ivanova mlađa sestra.

- Teško mi je opisati osjećaj zbog tog svega što se događalo. Sretan sam, svjestan da sam uzeo normu, ali nije onaj osjećaj koji sam mislio da ću imati, priznaje.

Ivan Huklek

Ivan Huklek

Foto: HTV / HRT

- On je našao tu neku motivaciju gdje je znao da ga sestra gleda odozgo i mogu reći da, u toj kategoriji, u toj konkurenciji, gdje olimpijski pobjednik nema normu, Huklek uzme normu na ovakav maestralni način,  rekao je Anton Đok, trener Ivana Hukleka.

Huklek je drugi naš hrvač s vizom za Tokio, društvo će mu praviti iskusni Božo Starčević, koji je bio nadomak medalje u Riju.

Svoj san ostvario je i Ivan Šapina, taekwondoaš koji je u posljednjoj sekundi svoje kvalifikacijske borbe izborio pobjedu.

- Nisam više o ničem razmišljao, samo sam skakao, išao do trenera. Emocije su preplavile sve, cijeli stožer. Malo sam pokušao objasniti sam sebi i shvatiti šta sam uspio, koji sam uspjeh ostvario. Tako da, osjećaj je i dalje fantastičan, kaže.

Dok su neki razočarali, predstavnici borilačkih sportova bilježe povijesne rezultate.

- Nikad više predstavnika u taekwondou. Prošle Olimpijske igre smo imali tri sportaša, a ove ćemo imati četiri kandidata, govori Dejan Mesarov, trener Ivana Šapine.

Ivan Šapina na treningu

Ivan Šapina na treningu

Foto: HTV / HRT

Svi će se oni osim s protivnicima morati znati boriti i s nesvakidašnjim uvjetima na Igrama uzrokovanima pandemijom.

- Među njima ima dosta onih koji mogu doći do olimpijskog postolja i vjerujem da će u psihičkom smislu izdržati pritiske nenormalnih Igara, rekao je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

A Igre su sve bliže, što naši sportaši mogu napraviti u Tokiju moći ćete pratiti od 23. srpnja do 8. kolovoza na Hrvatskoj televiziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!