19:21 / 11.06.2019.

Autor: M.M./Hina

HOO: Hrvatska sa 45 predstavnika na EI, stjegonoša boksač Plantić

Damir Plantić (Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Damir Plantić (Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Tema 26. sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora bile su skorašnje Europske igre u Minsku.
Skorašnje Europske igre u Minsku (21. - 30. lipnja) bile su najspominjanija tema 26. sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na kojoj je prihvaćen prijedlog o 80-eročlanom sastavu hrvatskog sportskog izaslanstva u Bjelorusiji, u kojem će biti 30 sportaša i 15 sportašica.

Oni će se natjecati u 12 sportova, a u pratnji će im biti 35 osoba (treneri, fizioterapeuti, liječnici, predstavnici nacionalnih sportskih saveza i članovi Misije HOO-a). Hrvatski stjegonoša na svečanosti otvaranja Igara bit će boksački poluteškaš Damir Plantić.

U Olimpijski program HOO-a za Tokio 2020. od 1. lipnja ove godine sa statusom potencijalnih olimpijskih kandidata uvrštene su tri taekwondoašice i jedan taekwondoaš: Bruna Vuletić, Doris Pole, Lena Stojković i Ivan Šapina. Ukupan broj kandidata za Tokio trenutačno je 116.

Predolimpijski kandidati, ali za ZOI u Pekingu 2022. godine, s 1. srpnja postaju klizači Lana Petranović i Antonio Souza-Kordeiru. U razvojni program III uvršteni su brzi klizači - Martin Kolenc (od 1. svibnja) i Katarina Burić (od 1. lipnja/75 posto korištenja programa). Korisnica razvojnog programa I od 1. lipnja je judašica Nina Simić.

Ima promjena i u HOO-ovu Programu sufinanciranja rada trenera. Bivšeg muškog odbojkaškog izbornika Ivana Rančića u kategoriji trenera za razvoj pojedinog sporta matični savez zamijenio je novim - Talijanom Emanueleom Zaninijem. U kategoriji trenera ekipnog olimpijskog sporta od kraja svibnja nema više košarkaškog izbornika Dražen Anzulovića. Iz Hrvatskog karate saveza korisnici programa ostaju Fedor Nalis (kvalitetni) i Miroljub Berak (trener sportaša mlađih dobnih kategorija), dok se u kategoriju vrsnih trenera umjesto Esada Garibovića uvrštava Dragutin Galina. Jedriličarskom treneru Karlu Krpeljeviću (ženska posada Ninčević, Vitturi) potvrđen je status kvalitetnog trenera do završetka kvalifikacijskog ciklusa za Tokio 2020. godine.

Jesenska Međunarodna biciklistička utrka CRO Race 2020. dobila je pozitivno mišljenje za organizaciju, a Hrvatski stolnoteniski savez za prijam u hrvatsko državljanstvo 21-godišnjeg kineskog igrača. Wei Shihao je izabrao Hrvatsku, iako su za njega bile zainteresirane još i Francuska te Poljska.

Vijeće HOO potvrdilo je članove Odbora Nagrade Dražen Petrović, a na čelu Odbora u još jednom mandatu bit će veslački olimpijac Damir Martin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!