16:36 / 27.03.2019.

Autor: M.M./Hina

HOO: Franku Grgiću potvrđen status evidentnog kandidata za Tokio

Franko Grgić

Franko Grgić

Foto: - / -

Grgiću će se pridružiti i sugrađanin Marin Mogić koji će dobiti potvrdu olimpijskog statusa na travanjskoj sjednici Vijeća HOO-a.
Mladom 16-godišnjem splitskom plivaču Franku Grgiću, prvom Hrvatu koji je dionicu od 1500 metara isplivao ispod 15 minuta (14:56.55) i time ostvario A olimpijsku normu, na današnjoj sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) potvrđen je status evidentnog kandidata za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, počevši od 1. travnja.

Rijetkost je da sportaš ili sportašica iz programa I prijeđe izravno u Olimpijski program, a upravo se to dogodilo s Frankom Grgićem, koji je dosad bio korisnik HOO-ova programa I. Grgiću će se pridružiti i sugrađanin Marin Mogić koji će dobiti potvrdu olimpijskog statusa na travanjskoj sjednici Vijeća HOO-a, također s uvrštenjem od 1. travnja.

Točku o izmjenama i dopunama razvojnih programa HOO-a masovnošću su obilježili predstavnici i predstavnice karatea. U razvojni program I sa 1. ožujka 2019. godine uvršteni su: Dino Odobašić (judo) te Ema Štivić, Ema Sgardelli, Ema Juričić, Iris Kovač, Luka Stefano Ciprić i Dario Gluhinić (svi karate). U razvojni program I/2, koji skrbi o sportašicama mlađih dobnih uzrasta u ekipnim sportovima, ušlo je 16 članica mlađekadetske rukometne reprezentacije.

Uz jedriličarku Palmu Čargo, od 1. ožujka ove godine u razvojni program II/1 uvršteno je četvero karataš(ic)a: Leon Tomljanović, Tea Ostojić, Luka Koščević i Lea Vukoja. Sa 1.ožujka novi članovi razvojnog programa III su jedriličari Nenad Bugarin (klasa Finn) i Enrico Marotti (daska) te Karlo Martić i Lucija Lesjak, oboje iz karatea.

Sa 28. veljače muška košarkaška reprezentacija više nije među potencijalnim olimpijskim momčadima.

Zbog nedostatka kriterijskog rezultata u program sufinanciranja rada trenera (mlađih dobnih kategorija) nije uvršten Luka Trumbić iz Hrvatskog planinarskog saveza.  

Članovi Vijeća HOO-a prihvatili su prijedlog o uvođenju novog godišnjeg priznanja - Nagrade HOO-a za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Nagrada nosi ime Milana Neralića, prvog Hrvata koji je osvojio olimpijsku medalju, brončano odličje u mačevanju na drugim Igrama modernog olimpizma u Parizu 1900. godine.

Slijedom zamolbe Hrvatskog plivačkog saveza iz veljače ove godine, Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje i potporu za primitak u hrvatsko državljanstvo plivačice Amine Kajtaz (rođ. 31. prosinca 1996. u Mostaru).

Pozitivno mišljenje za organizaciju velikih međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj od HOO-a su dobili: Hrvatski športsko-ribolovni savez za srpanjsko klupsko SP u Međimurju, Hrvatski streljački savez za prosinačko finale Svjetskog kupa u samostrelu (Zagreb) i Hrvatski taekwondo savez za seniorsko EP u Zagrebu u travnju 2020. godine.

HOO će biti pokrovitelj ovogodišnjeg dječjeg atletskog natjecanja "Erste plava liga - brže više jače", kao i konferencije "Čimbenici uspješnosti sportske rekreacije", kojoj je u studenom domaćin Čakovec. U nomenklaturu sportova HOO-a uvršten je novi sport - padel.

Za uvod u 24. sjednicu Vijeća HOO-a dopredsjednici Morani Paliković Gruden uručeno je cvijeće i upućene čestitke kao prošlotjednoj europskoj dobitnici MOO-ova trofeja "Žene i sport".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!