HOO dodijelio nagrade "Milan Neralić"

01.06.2023.

19:42

Autor: I.L./HRT/HOO

HOO peti put dodijelio Nagradu „Milan Neralić“

HOO peti put dodijelio Nagradu „Milan Neralić“

Foto: - / HOO

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dodijelio je na svečanosti u Zagrebu tradicionalnu Nagradu „Milan Neralić“, namijenjenu pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini.

To je peto izdanje nagrade koju je 2019. godine inicirao aktualni glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, a nazvana je po prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje Milanu Neraliću. Legendarni Slunjanin se na II. Olimpijskim igrama modernog doba, u Parizu 1900., okitio brončanom kolajnom u mačevanju.


U uvodnoj riječi glavni tajnik HOO-a je istaknuo je važnost održavanja ovog događaja. - Ovo je nagrada koju smo utemeljili isključivo za ljude koji nesebično rade u lokalnim sportskim zajednicama, ali čiji se rezultati rada reflektiraju na sport cijele države. Oni daju sebe u sport, čuvaju nam bazu sporta, a stvarajući uvjete za bavljenje djece sportom, kadrovima hrane klubove. Ne važno je pitanje: jesu li oni u svom djelovanju profesionalci ili volonteri jer njihov je rad neprocjenjiv, poruka je Siniše Krajača.


Kao i dosad, HOO-ova nagrada zaslužnicima iz lokalnog sporta za životno djelo dodijeljena je četvorici pojedinaca i jednoj sportskoj udruzi.

Ovogodišnji pojedinačni laureati su: nogometni zaslužnik Stjepan Merkaš (iz Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije), rukometni, ali i višesportski dužnosnik Krešimir Luka Čop (Savez sportova Varaždinske županije), glavni tajnik Zajednice sportova grada Knina i dopredsjednik Zajednice sportova Šibensko-kninske županije Bruno Rašić te svestrani sportski zaslužnik iz Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Darko Ivošević.

Peti dobitnik Nagrade „Milan Neralić“ za 2023. godinu je: Županijski savez športova vukovarsko-srijemske županije, u čije ime je nagradu primio glavni tajnik Miroslav Vitković. Podsjetimo, ovaj županijski sportski savez dobitnik je i Trofeja „Sport bez granica“ Međunarodnog olimpijskog odbora, što je najveće priznanje za rad u sportu na lokalnoj razini.


Ove godine prvi put je dodijeljeno i Posebno priznanje „Milan Neralić“, a dobio ga je Oldtimer klub Oplen iz Slunja koji je od 2000. godine, kada je osnovan, gajio uspomenu na Milana Neralića, sve dok nije i ostvaren jedan od ciljeva – postavljanje njegova spomenika u Slunju. U ime Oldtimer kluba Oplen priznanje je primio istaknuti član Željko Marinković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!