14:40 / 11.10.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/HOO

Grabar-Kitarović predsjednica Povjerenstva za izbor domaćina OI-ja

Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach imenovao je članicu MOO-a iz Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović predsjedavateljicom Povjerenstva za izbor budućih domaćina olimpijskih i paraolimpijskih igara, objavio je Hrvatski olimpijski odbor.

To je novo veliko priznanje bivšoj predsjednici Republike Hrvatske, nakon što je prošle godine primljena u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora. 

Dosadašnja predsjedavateljica spomenutog povjerenstva, Kristin Kloster Aasen, podnijela je ostavku na dužnost nakon izbora u Izvršni odbor MOO-a jer nijedan član vodećeg tijela ne može raditi u povjerenstvima za izbor domaćina Igara, kako bi se osiguralo što šire sudjelovanje članova MOO-a u postupku odabira.

- Zahvalna sam na ovoj prilici za suradnju s potencijalnim domaćinima na olimpijskim projektima, što će im pomoći i u postizanju njihovih dugoročnih ciljeva za razvoj, javno zdravstvo te uključivanje i sudjelovanje u sportu. To je uzbudljiva prilika za razvoj inovativnih načina usmjeravanja olimpijskih igara u budućnost i istraživanje izazova s ​​kojima se susreću budući domaćini, a jedan od njih su i klimatske promjene, izjavila je nova čelnica MOO-ova prestižnog povjerenstva Kolinda Grabar-Kitarović.

Odluku izvršnog odbora o imenovanju hrvatskog dužnosnika pozdravio je i predsjednik MOO-a Thomas Bach.

- Povjerenstva za odabir budućih domaćina imaju važnu ulogu u oblikovanju budućnosti olimpijskog pokreta. Kolinda Grabar-Kitarović donijet će bogate i raznolike vještine i iskustvo, uključujući i ono na najvišim razinama vlasti i u međunarodnim odnosima. Kao članica istog povjerenstva već je pridonijela uspješnom provođenju prvih izbora prema novom pristupu izbora olimpijskih i paraolimpijskih domaćina, odabirom Brisbanea za domaćina ljetnih Olimpijskih igara 2032. godine, izjavio je Bach. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!