13:53 / 12.04.2022.

Autor: K.L./Hina

Godišnja dodjela nagrada i priznanja HZSN-a

Svečana dodjela

Svečana dodjela

Foto: HTV / HRT

Novinar, urednik, autor brojnih knjiga i publikacija, te sportski dužnosnik Zoran Kovačević dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dok je fotoreporter HINA-e Damir Senčar dobio priznanje za fotografiju.

Na tradicionalnoj godišnjoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a u zagrebačkome Novinarskome domu odano je priznanje Kovačeviću, koji je prije točno 50 godina u Sportskim novostima objavio prvi tekst.

Cijeli život Kovačević je vezan za sport, profesionalno i volonterski kao novinar i urednik, autor knjiga i publikacija, kao jedan od najbližih suradnika glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza i glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, te kao član izvršnih tijela ili predsjednik hrvačkih, košarkaških i klizačkih saveza i klubova. Izvještavao je s najvećih košarkaških natjecanja, svrstavajući se u reporterske i komentatorske velikane hrvatskog sportskog novinarstva.

Fotoreporter HINA-e Damir Senčar dobitnik je priznanja za fotografiju. Tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju Senčar je uspio snimiti sve hrvatske natjecatelje, a pritom su sve fotografije odisale aktualnim trenutkom, sportskim naporom, raspoloženjem aktera, čudnim ozračjem zbog nastupa pred praznim tribinama, ali i s ushitom dok su neki od njih primali medalje.

- Ukupno četrdeset dana u Japanu, provedenih u pandemijskim uvjetima, uz izgubljene kilograme, ostat će u ipak dobrom sjećanju kao jedan od najvećih izazova u mojoj profesionalnoj karijeri, kazao je jedan od najboljih hrvatskih fotoreportera.

Komentator Hrvatske televizije Stjepan Balog dobio je priznanje za televizijski projekt, emisiju o Europskom nogometnom prvenstvu Europeo, dok je Ivan Ljubić s Hrvatske nogometne televizije dobitnik priznanja za TV prilog.


Branko Stipković dobio je priznanje za priču povodom 50. obljetnice malog NK Pribića i o najvećem čovjeku toga kraja kardinalu Franji Kuhariću, Anton Filić iz Večernjeg lista priznanje za feljton, a Nenad Kosović iz Marko  Polo Sporta priznanje za lokalno novinarstvo zbog izvještavanja sa sportskih događanja s područja otoka Korčule i poluotoka Pelješca, Lastova i Mljeta.

Glasnogovornik Nogometnog kluba Osijek Mario Mihić dobitnik je priznanja za press službu, dok je priznanje za publicistiku dobila knjiga 50 godina Kutije Šibica koju su uredili Anton Samovojska i Robert Šola iz Sportskih novosti, te Zvonimir Vukelić iz Večernjeg lista.

Posebno priznanje HZSN-a dobio je veleposlanik RH u Japanu Dražen Hrastić koji je za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju pomogao hrvatskim novinarima, unatoč strogim pravilima japanske vlade, višekratnim otkazima smještaja i rigoroznim epidemiološkim mjerama. Veleposlanik Hrastić je u  izravnim kontaktima s najvišim tijelima tamošnje vlade tražio odgovore za što bolji status reportera iz svoje domovine u dosad najzahtjevnijim Igrama u povijesti, navodi se u obrazloženju.

Svečanosti su nazočili predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Siniša Krajač, državni tajnik u Ministarstvu sporta i turizma Tomislav Družak, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija Jasna Fila Vaniček, predsjednik Sportskog saveza grada Zagreba Vjekoslav Šafranić, predsjednik Europskog baseball saveza Krunoslav Karin  i mnogi drugi uglednici iz sportskog i javnog života.

Prije svečane dodjele nagrada i priznanja održan je i Sabor HZSN-a na kojem je predsjednik Jura Ozmec koji je naglasio kako je HZSN u protekloj godini imao niz aktivnosti, te podsjetio na brojna ograničenja s kojima se sportsko novinarstvo suočavalo u eri pandemije, počevši od restrikcija glede putovanja, ali i na samim natjecanjima.

- Ono što je lijepo, hrvatski sportski novinari nisu prestali djelovati u vrijeme pandemije, dapače, stvarali su i kreirali, o čemu svjedoči niz knjiga i pubikacija izdanih u proteklih godinu dana, kazao je Ozmec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!