21:19 / 13.01.2022.

Autor: K.L./Hina

Glavni tajnik UN-a na otvaranju: Olimpijske igre kao instrument za mir u svijetu

 Antonio Guterres

Antonio Guterres

Foto: Luisa Gonzalez / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nazočit će otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu s porukom da taj događaj "mora  biti instrument mira u svijetu".

Vijest o njegovom odlasku u Peking dolazi usred diplomatskog bojkota pod vodstvom SAD-a u znak protesta protiv kineskog stanja ljudskih prava, a kojem su se pridružile i Australija, Velika Britanija, Kanada i Japan. Kina poriče kršenje  prava i osudila je bojkot kao izdaju olimpijskih principa.

- Olimpijske igre su izuzetno važan događaj i to je događaj koji simbolizira ulogu sporta u zbližavanju ljudi i promicanju mira, rekao je Guterres novinarima.

- U tom strogom kontekstu i bez ikakve političke dimenzije namjeravam biti prisutan na otvaranju s porukom da Olimpijske igre moraju biti instrument za mir u svijetu, rekao je.

Skupine za ljudska prava i dio američkih zastupnika pozvali su Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da odgodi ZOI i premjesti ih osim ako Kina ne okonča ono što Sjedinjene Države smatraju genocidom nad etničkim Ujgurima i pripadnicima drugih muslimanskih manjinskih skupina.

Zimske olimpijske igre održat će se u Pekingu od 4. do 20. veljače dok će se Zimske paraolimpijske igre u istom gradu održati od 4. do 13. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!