22:46 / 12.05.2021.

Autor: I.L./Hina

GCT 2021: Carlsen ponovno u Zagrebu

Gari Kasparov

Gari Kasparov

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Aktualni svjetski šahovski prvak Norvežanin Magnus Carlsen nastupit će od 5. do 12. srpnja ove godine u Zagrebu na natjecanju iz serije Grand Chess Tour 2021., na kojem će pod hrvatskom zastavom igrati legendarni Gari Kasparov i naš najbolji velemajstor te europski prvak iz 2018. Ivan Šarić. 

Grand Chess Tour krug je međunarodnih turnira za najbolje svjetske igrače inspiriran legendarnim Garijem Kasparovom, jednim od najvećih svjetskih šahovskih ambasadora. Nakon otkazivanja Grand Chess Toura 2020., zbog pandemije Covid-19, pozivnice za izdanje GCT-a 2021. upućene su desetorici igrača koji su se kvalificirali za otkazanu sezonu.

Svjetski prvak Magnus Carlsen i Amerikanac Hikaru Nakamura odlučili su da neće sudjelovati na cijeloj turneji 2021., a zamijenit će ih Azerbajdžanci Šahrijar Mamedjarov i Teimour Radjabov.

No, hrvatski ljubitelji šaha u Zagrebu će imati priliku na djelu vidjeti najbolje svjetske šahiste. Direktor zagrebačkog turnira Zlatko Klarić potvrdio je da će na turniru, koji će biti održan pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, nastupiti Carlsen te trojica prvoplasiranih igrača s nedavnog Turnira kandidata u Jekaterinburgu - Carlsenov izazivač Ian Nepomniači, Francuz Maxime Vachier-Lagrave i Nizozemac Anish Giri.

GCT 2021 održat će se na pet lokacija: Klasični turnir u Bukureštu (3.-15. lipnja), Rapid & Blitz u Parizu (16.-23. lipnja), Rapid & Blitz u Zagrebu (5.-12. srpnja), Rapid & Blitz u Saint Louisu (9.-16. kolovoza) te Klasični turnir Sinquefield kup u Saint Louisu (16.-28. kolovoza).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!