14:31 / 02.07.2018.

Autor: A.M./Hina

Froome oslobođen optužbi za doping, može nastupiti na Tour de Franceu

Chris Froome

Chris Froome

Foto: - / -

Svjetska biciklistička federacija (UCI) u ponedjeljak objavila da je slučaj Chrisa Froomea zaključen i da britanski biciklist može nastupiti na Tour de Franceu.
Svjetska biciklistička federacija (UCI) u ponedjeljak objavila da je slučaj Chrisa Froomea zaključen i da britanski biciklist može nastupiti na Tour de Franceu.

WADA je 28. lipnja obavijestila UCI da će prihvatiti, na temelju specifičnih činjenica vezanih za slučaj, da uzorci Chrisa Froomea ne predstavljaju nepovoljan analitičlki nalaz, stoji u priopćenju UCI-ja.  U svjetlu WADA-inog neusporedivog pristupa informacijama i autorstvu salbutamola, UCI je odlučio, temeljem WADA-ine pozicije, da zatvori slučaj protiv Chrisa Froomea.
U rujnu 2017. nakon jedne etape La Vuelte Froome je obavio antidopinšku kontrolu a nalaz je pokazao povišenu lijeka protiv astme salbutamola.

Sada će Britanac, četverostruki pobjednik Tour de Francea, moći nastupiti na ovogodišnjem izdanju najveće svjetske biciklističke utrke koja starta u subotu u Vendéeu i pokušati osvojiti peti naslov.

Zahvalan sam i smiren sada kada mogu zatvoriti to poglavlje, to je bilo devet intenzivnih mjeseci, napisao je 33-godišnji britanski biciklist na Twitteru. Oduševljen sam što me UCI oslobodio optužbi, dodao je.
Froomeu je, nakon objave da je prekršio antidopinška pravila, prijetilo oduzimanje naslova pobjednika s utrka La Vuelta 2017. i Giro d'Italia 2018.

Oglasili su se u organizatori Tour de Francea.

Prije tri tjedna smo započeli proceduru tvrdeći da bi sudjelovanje Chrisa Froomea na ovogodišnjem Tour de Franceu nanijelo šteti ugledu utrke. No sada kada ga je UCI oslobodio optužbi, nema razloga da spriječimo njegovo sudjelovanje na utrci, izjavio je nakon objave UCI-ja direktor utrke po Francuskoj Christian Prudhomme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!