Frigijska kapa odabrana za maskotu OI i POI 2024. u Parizu

14.11.2022.

13:08

Autor: HRT/HINA

Frigijska kapa odabrana za maskotu OI i POI 2024. u Parizu

Frigijska kapa odabrana za maskotu OI i POI 2024. u Parizu

Foto: /Gonzalo Fuentes / REUTERS

Frigijske kape su odabrane kao maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. u Parizu, čime organizatori u ove globalne sportske događaje žele ugraditi duh Francuske revolucije.

Stožastoj kapi crvene boje dodani su noge u plavoj boji oči i nasmiješena usta, a maskoti koja predstavlja Paraolimpijske igre jedna je noga prikazana kao protetička.


- Frigijkama želimo pokazati da sport može sve promijeniti te da zaslužuje imati istaknuto mjesto u našem društvu, izjavila je marketinška direktorica Igara u Parizu Julie Matikhine prilikom predstavljanja maskota koje je održano u ponedjeljak u pariškom predgrađu Saint-Denis.


Frigijske kape su dobile prednost pred životinjama koje se najčešće korištene maskote olimpijskih i paraolimpijskih igara.


- Gotovo smo bili spremni ići bez maskote, da za njezinu izradu nismo pronašli valjan razlog i stvarnu poruku koju smo željeli prenijeti, dodala je Matikhine.


- Maskota mora biti utjelovljenje francuskog duha, što nije jednostavno dočarati. To je ideal, svojevrsno uvjerenje koje sadrži vrijednosti naše zemlje i koje je stvarano tijekom vremena, tijekom povijesti, pojasnila je Matikhine


Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024., dok će Paraolimpijske igre biti održane od 28. kolovoza do 8. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!