Frano Talaja odnio pobjedu na nadmetanju za 307. Čoju

06.08.2022.

21:45

Autor: I.L./HRT/Hina

Frano Talaja

Frano Talaja

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Alkar Frano Talaja pobijedio je na nadmetanju za 307. Čoju, održanu u subotu u Sinju, s ukupno jedanaest punata nakon trostrukog pripetavanja s Tinom Radanovićem.

Talaja je 36-godišnji magistar ekonomije koji je kao alkar kopljanik debitirao 2017. godine, a današnji uspjeh mu je prvi alkarski trofej.


Potječe iz stare alkarske obitelji u kojoj je posljednji alkar Niko bio dvostruki slavodobitnik. Njegov pradjed i djed Ante bili su alkarski momci, a otac Draško dugogodišnji alkarski momak i zamjenik harambaše.

Frano Talaja

Frano Talaja

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Talaja je 36-godišnji magistar ekonomije koji je kao alkar kopljanik debitirao 2017. godine, a današnji uspjeh mu je prvi alkarski trofej.


Potječe iz stare alkarske obitelji u kojoj je posljednji alkar Niko bio dvostruki slavodobitnik. Njegov pradjed i djed Ante bili su alkarski momci, a otac Draško dugogodišnji alkarski momak i zamjenik harambaše.


Ukupno 27 punata prikupljeno je u prvoj trci koju su obilježila tri alkara kopljanika, i to pogotkom u najmanji krug mete - Tino Radanović, Marko Vrca i Nenad Marić, a "u sridu" je Radanović naciljao i u drugoj trci koja je bila nešto lošija od prve, s prikupljenih 24 punta.


Šest punata osvojio je Radanović, po pet Marko Vrca i Kristijan Bikić.


U trećoj utrci izmijenio se redoslijed nastupa kao i dan ranije na Bari, pa su oni s najmanje punata u dvije trke krenuli prvi.


Frano Talaja je došao do sedam punata, u trećoj trci na koplju ponio je alku s pogotkom "u sridu", a sve su oči bile uprte u Radanovića koji je s jednim puntom donio pripetavanje. Nakon trostrukog pripetavanja Talaja je ipak nadvisio Radanovića.

Na koplje pobjednika alkarski vojvoda Mario Šušnjara privezao je 311 centimetara crvene čoje, znamen pobjede na generalnoj probi pred sutrašnji boj za slavodobitnika 307. Alke. Pobjedniku i njegovu alkarskom momku Anđelku Vučkoviću pripale su srebrne plakete.


Natjecanje za slavodobitnika 307. Alke počinje u nedjelju u 16.30 sati, a dolazak su najavili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!