22:30 / 28.01.2021.

Autor: I.L./Hina

Francuz pobjednik najekstremnije regate oko svijeta

Yannick Bestaven

Yannick Bestaven

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Francuski jedriličar Yannick Bestaven (48) na brodu Maître Coq IV pobjednik je devetoga izdanja Vendee Globea, najekstremnije regate oko svijeta za samce bez zaustavljanja i vanjske pomoći, koja je završila u francuskoj luci Les Sables d'Olonne.

video thumb

Prvi puta se dogodilo da jedriličar koji je prvi prošao ciljem nije bio pobjednik, a ta sudbina zadesila je Francuza Charliea Dalina koji je na brodu Apivia oplovio svijet za 80 dana, 6 sati i 15 minuta.

Pobjedu je odnio Bestaven, koji je u luku uplovio kao treći, ali mu je to bilo dovoljno jer je imao deset sati i petnaest minuta bonifikacije zbog sudjelovanja u spašavanju Francuza Kevina Escoffiera, čiji je brod prije dva mjeseca potonuo u južnom dijelu Atlantskog oceana. Zato mu je vrijeme dolaska korigirano na 80 dana, tri sata i 44 minute, oko dva i po sata brže od Dalina.  

- Ovo je kao da haluciniram. Od potpune samoće 80 dana na oceanu, odjednom sam ugledao bliješteća svjetla luke. Sad se moram naspavati i odmoriti, kazao je na cilju  Bestaven.

U spašavanju je sudjelovao i Nijemac Boris Herrmann (Seaexplorer-Yacht Club de Monaco), koji je u držao treće mjesto i također imao bonifikaciju, ali se u srijedu po noći sudario s ribarskim brodom na prilazu Les Sables d'Olonneu i oštetio brod.

- Spavao sam, a probudio me udarac u veliki ribarski brod. Bila je to najveća noćna mora u mom životu, izjavio je razočarani Nijemac, koji je mogao postati prvi ne-Francuz pobjednik utrke.

Trideset i troje jedriličara, među kojima i šest žena, startalo je 8. studenog iz Les Sables d'Olonnea, a dvadeset i petero ih je još u utrci. Posljednjeplasirani Finac Ari Huusela ima još 6.200 nautičkih milja do cilja.

Svi oni jedrili su na jedrilicama izrađene vrhunskom tehnologijom, a neke od njih na trupu imaju postavljena i krila koja stvaraju uzgon te čine plovidbu bržom i stabilnijom, te mogu doseći prosječnu brzinu od oko 30 čvorova (55 km/h).

Ipak, teški uvjeti na oceanu spriječili su obaranje rekorda iz lanjskoga izdanja, kojeg drži Armel Le Cleac'h (74 dana i tri sata).

Utrku je u dosadašnjih osam izdanja ukupno završilo tek 89 jedriličara.

POREDAK

1. Yannick Bestaven (FRA/Maître Coq IV) 80 dana, 3 sata, 44 minute i 46 ssekundi
2. Charlie Dalin (FRA/Apivia) 80 dana,6h 15min, 47sec
3. Louis Burton (FRA/Bureau Vallée 2) 80dana, 10h 25min, 12ses
4. Thomas Ruyant (FRA/LinkedOut) 80 dana, 15h, 22min

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!