10:49 / 09.12.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Francuska neće bojkotirati ZOI u Pekingu

Francuska neće bojkotirati ZOI u Pekingu

Francuska neće bojkotirati ZOI u Pekingu

Foto: Aly Song / Reuters

Francuski ministar obrazovanja i sporta Jean-Michel Blanquer izjavio je da Francuska neće diplomatski bojkotirati Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. za razliku od SAD-a, Kanade, Australije i Velike Britanije.

- Francuska to neće učiniti, kazao je Blanquer, dodavši kako on sam neće putovati u Peking u veljači na ZOI, ali da će u Kinu ići izaslanik iz njegovog ministarstva Roxana Maracineanu.

Prve su bojkot objavile SAD-e u ponedjeljak, a slijedile su se Australija, Velika Britanija i Kanada danas. SAD su u ponedjeljak priopćile da njeni dužnosnici neće nazočiti ZOI u Pekingu zbog kontinuiranog kršenja ljudskih prava u Kini.

- Mnogi partneri iz cijelog svijeta su izuzetno zabrinuti zbog konstantnog kršenja ljudskih prava u Kini. Zato objavljujemo da nećemo slati diplomate u Peking, izjavio je kanadski premijer Justin Trudeau.

Istovremeno je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao na zajedničko stajalište Europske unije što se tiče pitanja diplomatskog bojkota ZOI u Pekingu.

Kina je pak preko svog ministarstva vanjskih poslova reagirala na američku, australsku i britansku najavu bojkota objavivši da će te države platiti cijenu za svoj čin.

- SAD, Velika Britanija i Australija koriste Olimpijske igre za manipulaciju. Stoga će morati platiti za svoja pogrešna djela, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Bojkot ne znači da se njihovi sportaši neće natjecati, ali je ipak razbjesnio Peking.

Organizacije za zaštitu ljudsku prava podržale su bojkot, a direktorica za Kinu Human Rights Watcha Sophie Richardson ocijenila je da je to "ključan korak prema propitivanju zločina protiv čovječnosti kineske vlade nad Ujgurima i drugim turkijskim zajednicama".

Aktivisti upozoravaju da je najmanje milijun Ujgura i drugih turkijskih, većinom muslimanskih manjina zatočeno u kampovima za preodgoj u Xinjiangu, a Kinu se optužuje i da ondje prisilno sterilizira žene te da radnici moraju raditi pod prisilom.

Peking tvrdi da ti kampovi služe za strukovno osposobljavanje kako bi se ljude odvratilo od islamskog ekstremizma.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao je da je politički neutralan u vezi bojkota, ali i naglasio da sportaši moraju sudjelovati na Olimpijskim igrama.

Francuska, koja od 1. siječnja predsjeda Vijećem EU-a, objavila je u utorak da će tražiti koordinirani odgovor EU-a na odluku SAD-a.

Kremlj je kritizirao američku odluku, istaknuvši da se politika ne bi smjela miješati u Olimpijske igre. Ruski predsjednik Vladimir Putin već je prihvatio poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga da bude nazočan na Olimpijadi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!