18:05 / 07.04.2020.

Autor: I.L./Hina

Formula 1 na privremeni odmor poslala polovicu radnika

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Foto: - / REUTERS

Tvrtka Formula 1 zapošljava više od 500 ljudi.
Gotovo polovica radnika Formule 1 je poslana na privremeni prisilni odmor zbog financijskih poteškoća uzrokovanih pandemijom COVID-19, a više pozicionirani voditelji pojedinih odjela prihvatili su 20-postotno smanjenje plaća, izjavio je u utorak glasnogovornik F1. Ove mjere će biti na snazi najmanje do kraja svibnja.

Među radnicima koje je pogodila ova mjera najviše je onih čiji su poslovi bili vezani za utrke te onih koji nisu mogli nastaviti raditi od kuće.

Tvrtka Formula 1 zapošljava više od 500 ljudi. Sezona je trebala započeti još u ožujku Velikom nagradom Australije koja je otkazana, baš kao i Velika nagrada Monaca, a još šest utrka je odgođeno. Plan je započeti sezonu na nekoj od europskih lokacija tijekom ljeta, a skraćeni kalendar bi u idealnim uvjetima mogao imati između 15 i 18 natjecanja.

Tvrtka Formula 1, koja je sada u vlasništvu američke kompanije Liberty Media, najveći dio prihoda ostvaruje kroz prodaju televizijskih prava, marketing i sponzorstva.

Od sedam momčadi koje imaju sjedište u Velikoj Britaniji, tri su se također odlučile za privremeno otpuštanje radnika, a radi se o McLarenu, Williamsu i Racing Pointu. Momčadi su trenutačno u stanju mirovanja koje je inače bilo planirano za kolovoz, ali je prebačeno za ožujak i travanj, kako bi u slučaju smirivanja situacije sa širenjem koronavirusa tijekom ljeta mogle održati neke od odgođenih utrka.

Britanska Vlada je prošlog mjeseca najavila socijalne mjere prema kojima će poslodavci imati mogućnost naknade u visini od 80 % od prosječne plaće radnika do maksimalnog iznosa od 2.500 funti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!