FINA promijenila naziv organizacije u "Svjetsko plivanje"

12.12.2022.

11:25

Autor: K.L./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Shutterstock.com / .

"Svjetsko plivanje" novi je naziv krovne svjetske organizacije plivačkih sportova koja je od 1908. do danas bila poznata kao Međunarodna plivačka federacija (FINA), odlučeno je na izvanrednm glavnom kongresu održanom u Melbourneu.

Sličnu je promjenu prije tri godine napravila krovna atletska organizacija koja je do tada bila poznata pod imenom Međunarodni savez atletskih federacija (IAAF), a danas djeluje pod nazivom "Svjetska atletika".


Predsjednik Svjetskog plivanja Husain Al-Musallam smatra da će po prvi put svi sportaši koji se bave plivačkim sportovima biti ujedninjeni "pod jednim 'brandom'".


- Potrebno nam je ime koje predstavlja cijelu FINA obitelj, ime koje s ponosom mogu koristiti naši predstavnici iz umjetničkog plivanja, daljinskog plivanja, skakači u vodu i vaterpolisti, izjavio je Al-Musallam.


Sudionici kongresa su ujedno prihvatili i novi statut koji uključuje i stvaranje neovisnog tijela za zaštitu integriteta plivačkog sporta, koje će početi s radom od 1. siječnja 2023.


Ponovno je uvedeno dobno ograničenje za predstavnike u Izvršnom odboru Svjetskog plivanja, a ono će onemogućiti sudjelovanje u radu tog tijela nakon navršenih 75 godina. Ograničen je i predsjednički mandat te usklađen s onim što propisuje Olimpijska povelja Međunarodnog olimpijskog odbora, a radi se o osmogodišnjem mandatu koji još jednom može bit produžen za četiri godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!