Fina potvrdila suspenziju Rusu zbog podrške Putinu

22.04.2022.

12:05

Autor: HRT/Hina

Evgeny Rylov

Evgeny Rylov

Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Vodstvo Međunarodne federacije za vodene sportove (FINA) potvrdilo je odluku svog Disciplinskog vijeća o devetomjesečnoj suspenziji dvostrukog olimpijskog pobjednika, 25-godišnjeg ruskog plivača Jevgenija Rilova, zbog javnog iskazivanja podrške Vladimiru Putinu i ruskoj invaziji u Ukrajini.  

Osvajač zlatnih olimpijskih odličja na 100 i 200 m leđno na prošlogodišnjim Igrama u Tokiju u ožujku sudjelovao na skupu podrške Putinu koji je održan na moskovskom stadionu Lužniki. 


Rilov je stajao na pozornici zajedno s osvajačima medalja iz drugih sportova i nosio jaknu s istaknutim slovom Z, kojim ruska vojska obilježava svoja oklopna vozila u ratu u Ukrajini.


Izrečena suspenzija stupila je na snagu 20. travnja.

Vodstvo FINA-e potvrdilo je svoj prijašnji stav da ruski i bjeloruski sportaši te dužnosnici neće sudjelovati na događajima u organizaciji krovne organizacije do kraja 2022. 


Ujedno je potvrđena i odluka o otkazivanju svih natjecanja na ruskom tlu, koja su u nadležnosti Međunarodne federacije za vodene sportove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!