17:04 / 21.03.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

"FINA ne radi ništa jer u njoj ima puno ruskog utjecaja"

Ilustracija

Ilustracija

Foto: katacarix / Shutterstock

Međunarodna organizacija vodenih sportova (FINA) jedna je od rijetkih krovnih sportskih organizacija koja zbog ruske agresije na Ukrajinu nije isključila ruske i bjeloruske sportaše sa svojih najvećih natjecanja. Međutim, pritisak na FINA-u sve je veći.

Tako je Njemački plivački savez najavio kako neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti (18. lipnja - 3. srpnja) ako FINA dopusti ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu pod neutralnom zastavom.

- U ovom trenutku to ne bi bio dobar znak, potvrdio je Marco Troll, predsjednik njemačkog saveza.

Zanimljivo, Europska organizacija vodenih sportova (LEN) je početkom ožujka donijela i službenu odluku o zabrani nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša i sportašica u svim natjecanjima LEN-a, do daljnjega.

- Nadam se da je Europa dovoljno jaka kako bi promijenila FINA-inu odluku, dodao je Troll.

Nijemcima se do sada javno pridružila i Švicarska u najavi bojkota.

- FINA ne radi ništa jer u njoj ima puno ruskog utjecaja, poručio je ukrajinski plivač Andrij Govorov koji je najavio kako priprema pisma za veće plivačke federacije u kojima će tražiti bojkot natjecanja na kojima će nastupiti Rusi i Bjelorusi.

- Samo ako se držimo zajedno možemo nešto promijeniti, rekao je svjetski rekorder u disciplini 50 metara leptir. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!