13:29 / 19.10.2021.

Autor: A.M./Hina

Filip Ude na svom 11. SP-u kreće po četvrti finale

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Hrvatska muška gimnastička reprezentacija spremna je za sutrašnje kvalifikacije 50. Svjetskog prvenstva kojemu je do nedjelje domaćin japanski grad Kitakyushu. Filip Ude (konj s hvataljkama), Aurel Benović (tlo), Jakov Vlahek (konj s hvataljkama), Mateo Žugec (konj s hvataljkama) i Marko Jovičić (tlo) nalaze se u 7. od ukupno osam kvalifikacijskih skupina.

Filip Ude kao najiskusniji član ove reprezentacije sutra će na svom 11. SP-u pokušati uloviti četvrti svjetski finale.


- Naš raspored ovdje je trening, ručak, trening večera i hotel. Ne smijemo nigdje van, ali priviknuo sam se, ništa strašno, izdržat ćemo još nekoliko dana, nije to neki veliki problem. Prvih nekoliko dana ovdje bio je kaos s organizacijom, s prijevozom pogotovo. A sada je sve osim smještaja super. Dobro, malo je i dosadno, pogotovo zato što je internet užas, nikome ništa ne lovi, jedva poruke šaljemo... Ali ono najbitnije je da sam spreman za natjecanje. Podij trening je prošao relativno OK, sutra je natjecanje i nadam se da ću odraditi što sam planirao i da će sve biti OK. Konj je ovdje dosta mekši, ne volim raditi na tom konju, ali mislim da sam se brzo priviknuo. Svima nam je isto, nemam se što žaliti. Puno SP-a je iza mene, a mislim da mi je ono 2007. u Stuttgartu gdje sam izborio OI u Pekingu ipak najdraže i najljepše iskustvo. Naravno, u posebnu kategoriju se svrstava i ono 2014. godine, kada sam osvojio medalju, kazao je Ude.


Jakov Vlahek je uz njega jedini koji je već nastupio na SP-u i to u Montrealu 2017. godine, kada je zauzeo 16. mjesto na konju s hvataljkama. Zato će debitantske nastupe imati Benović, Jovičić i Žugec.


- Zadovoljan sam s odrađenim treninzima do sada u Japanu. U odličnoj sam formi i bez obzira što je ovo moje prvo SP, imam visok start vježbe i ako odradim na visokoj razini, bez velikih pogrešaka, mislim da se mogu nadati ulasku u finale. Za sve nas je dosta zahtjevna ova neorganizacija domaćina ovdje, pogotovo epidemiološke mjere. Već smo 6 dana u hotelu, ni hrana nije najsjajnija, ali svi znamo po što smo došli i koji nam je cilj ovdje, kazao je Aurel Benović.


Od osamostaljenja Hrvatske do danas imali smo 13 svjetskih finalista i osvojili svjetski naslov 2017. u Montrealu (Tin Srbić na preči), srebrnu medalju u Nanningu 2014. (Filip Ude na konju s hvataljkama) i Stuttgartu 2019. (Srbić na preči) te broncu također u Nanningu (Marijo Možnik na preči).

Sva hrvatska finala na SP-u:


Lausanne 1997.

7. mjesto - Aleksej Demjanov (karike)


Aarhus 2006.

8. mjesto - Robert Seligman (konj s hvataljkama)


Stuttgart 2007.

22. mjesto - Filip Ude (višeboj)


London 2009.

7. mjesto - Robert Seligman (konj s hvataljkama)


Rotterdam 2010.

5. mjesto - Filip Ude (konj s hvataljkama)


Antwerpen 2013.

6. mjesto - Robert Seligman (konj s hvataljkama)


Nanning 2014.

SREBRO - Filip Ude (konj s hvataljkama)

BRONCA - Marijo Možnik (preča)

5. mjesto - Robert Seligman (konj s hvataljkama)


Glasgow 2015.

8. mjesto - Robert Seligman (konj s hvataljkama)


Montreal 2017.

ZLATO - Tin Srbić (preča)


Doha 2018.

4. mjesto - Tin Srbić (preča)


Stuttgart 2019.

SREBRO - Tin Srbić (preča)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!