Filip Ude: Meni je ovo finale kao da sam osvojio medalju

05.11.2022.

18:33

Autor: I.L./HRT/HGS

Filip Ude

Filip Ude

Foto: - / HGS

Filip Ude osmi je gimnastičar svijeta na konju s hvataljkama! U svom petom finalu na Svjetskim prvenstvima danas je u Liverpoolu pogriješio na saskoku koji ga je stajao ocjene 12.500 i one početne od 5.7. No, Filip je danas bio sve samo ne razočaran finalist.

- Preživio sam. Išao sam riskirati. S onom vježbom iz kvalifikacija stvarno nisam imao šanse. Ovu vježbu sam zadnji put natjecao prije godinu dana i na žalost zbog tog Gymnova konja koji mi stvarno ne odgovara, nisam uspio natrenirati ovu vježbu koju sam danas išao. Prvi put sam sada dignuo ruku i probao sam je. Rekao sam 'idem riskirati, nema veze, bio peti ili osmi, svejedno mi je', u dahu će Filip nakon odrađenog finala u kojem je riskirao s elementom „tri ruska kola između hvataljki“ koja su mu znatno pojačavala startnu ocjenu.


Rekao je prije finala „kada dođem na zadnje zagrijavanje i probam taj element, znat ću hoću li ga ići ili ne'. I djelovao je odlično na tom „one touchu“.


- Dobro sam ga napravio i u vježbi, ali užasno puno energije mi je to uzelo. 30% energije mi oduzme taj element, zato sam u kvalifikacijama radio jedan koji napravim kao za doručak. Ma, poslije „ruskih kola“ kao da mi je netko oduzeo svu energiju. Vukao sam ne znam ni sam kako sam vukao do kraja. Na saskoku sam mislio da ću kao Nizozemac De Munck pasti na konja, ali ispucao sam saskok u krivu stranu. Moglo je biti bolje, ali mogao sam maksimum s tom vježbom biti peti jer sam raširio noge. Neću govoriti 'da je ovo bilo, da je ono bilo'..., iskreno će Čakovčanin koji je u karijeri već osvojio svjetsko srebro 2014., bio je peti 2010. i sedmi prošle godine na konju s hvataljkama.


Ono što je sve najviše oduševilo danas kod Filipa je što je doista riskirao i što se borio do kraja. Nakon pogreške na saskoku, popeo se ponovno na konja i išao je još jednom saskok.


- Iskreno ne znam, nemam pojma zašto sam uopće išao raditi saskok još jednom, jer sam onda i pogriješio. Toliko sam bio izmučen... Ne znam, htio sam pokušati napraviti E saskok bar da završim sa stilom, ali ruke nisu bile moje. Svejedno, ja sam zadovoljan, sretan sam.

Tako je i djelovao.


- Sretan sam što sam uopće ušao u finale s obzirom kakve sam probleme imao na treningu s tim konjem. Nemam se kaj žaliti. Da, ocjena je takva kakva jest, ali meni je ovo finale kao da sam osvojio medalju s obzirom što sam sve prolazio. U top 8 sam na svijetu, s toliko godina... Evo Armenac s 38 osvojio broncu. Imam još nekoliko godina sigurno, ali druge godine moram pojačati vježbu. Ovaj put sam riskirao, nije se isplatilo, ali doći će i moje vrijeme. 


Svjetski prvak na konju s hvataljkama je Irac Rhys McClenaghan (15.300), brončani sa SP-a 2019. i prvak Europe 2018. Viceprvak je Ahmad Abu Al Soud (14.866) koji je Jordanu donio prvu medalju u povijesti gimnastičkog SP-a. Brončani je najstariji finalist ovdje, 38-godišnji Armenac Harutyun Merdinyan (14.733), aktualni prvak Europe i brončani sa SP-a 2015.


- Dečki su bili bolji danas. Drugi put se moram bolje spremiti, poručio je Filip Ude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!