23:16 / 06.03.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

Protiv ruskog gimnastičara pokrenut disciplinski postupak

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) objavila je u nedjelju da je zatražila pokretanje disciplinske istrage protiv ruskog gimnastičara koji je pokazao znak povezan s ruskom ofenzivom u Ukrajini na pobjedničkom podiju natjecanja Svjetskog kupa u Dohi.

Kako prenosi nekoliko medija, Ivan Kuljak je došao na dodjelu medalja natjecanja na ručama, u kojem je zauzeo treće mjesto iza ukrajinskog pobjednika Ilije Kovtuna, s dresom sa slovom "Z" umjesto zastave svoje zemlje.


Slovo "Z" viđeno je na ruskim tenkovima i vozilima u Ukrajini i tumači se kao simbol podrške invaziji.

Kao reakcija na napad na Ukrajinu od strane Rusije, ruski i bjeloruski gimnastičari, dužnosnici i suci od ponedjeljka više neće moći sudjelovati u natjecanjima koje organizira FIG, podsjeća Savez u svom priopćenju za javnost.


Prošlog ponedjeljka Međunarodni olimpijski odbor (MOO) posebno je preporučio zabranu nastupa Rusima i Bjelorusima na sportskim natjecanjima, prekinuvši dugu tradiciju neinterveniranja u političke ili geopolitičke rasprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!