FIA: Red Bull čeka kazna

10.10.2022.

18:11

Autor: K.L./Hina

Red Bullov Max Verstappen

Red Bullov Max Verstappen

Foto: Issei Kato / REUTERS

Međunarodni automobilistički savez (FIA) objavila je da je momčad Formule 1 Red Bull premašila dopuštenu gornju granicu proračuna u 2021. godini.

I Aston Martin također je prekršio proračunska pravila, no FIA još nije odredila kazne za ove dvije momčadi.

Proračunska ograničenja uvedena su u F1 kako bi se pojeftinio sport i stvorili ravnopravniji uvjeti za sve momčadi.

Za Red Bull vozi nizozemski as Formule 1 Max Verstappen, koji je u nedjelju po drugi put pobijedio na utrci Svjetskog prvenstva u Japanu na Suzuki, a nakon sezone 2021. i sezonu 2022. zaključit će naslovom svjetskog prvaka. Aston Martin je momčad bivšeg svjetskog prvaka u Formuli 1 Sebastiana Vettela.

U krovnoj automobilističkoj organizaciji ističu da momčadi mogu biti kažnjene prekršajno ili oduzimanjem bodova u konstruktorskom poretku. Bodovi se oduzimaju samo ako je gornja granica troškova znatno premašena. To bi se primijenilo ako bi bilo koji tim premašio granicu postavljenu na 148.6 milijuna dolara (152.6 milijuna eura) za prethodnu godinu za više od pet posto.

U slučaju Red Bulla, kaže se, radi se o "beznačajnom prekoračenju" limita, a u slučaju Aston Martina, radi se o "kršenju proceduralnih financijskih propisa", prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!