FIA kaznila Red Bull sa sedam milijuna dolara

28.10.2022.

17:28

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Max Verstappen u bolidu Red Bulla

Max Verstappen u bolidu Red Bulla

Foto: Jerome Miron / USA TODAY Sports

Uoči Velike nagrade Meksika, 20. utrke Svjetskog prvenstva u Formuli 1 koja se vozi u nedjelju, momčad Red Bull saznala je kaznu zbog kršenja pravila o ograničenju troškova.

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) kaznila je Red Bull sa sedam milijuna dolara i reduciranjem aerodinamičkih testiranja za 10 posto zbog prekoračenja budžeta u sezoni 2021. 

FIA se nije odlučila na kaznu oduzimanja bodova Red Bullu za ovo "manje" kršenje granice, pa momčad tako zadržava titulu svjetskog prvaka među vozačima koju je prošle godine osvojio Nizozemac Max Verstappen.

Red Bull je jedina momčad koja je premašila ograničenje budžeta, postavljeno prvi put u Formuli 1 za sezonu 2021. Momčad čiji je vlasnik Mateschitz nedavno preminuo, potrošila je oko 2,15 milijuna američkih dolara više od dopuštenih 148.6 milijuna. Pravila kršenja manja od pet posto svrstavaju se u "manja kršenja".

FIA je pohvalila suradnju Red Bulla u rješavanju slučaja koji je to tijelo otkrilo 10. listopada i smatra da Red Bull nije namjeravao djelovati "nepošteno ili u lošoj vjeri". Red Bull je odobrio prijedlog FIA-e, što znači da više nema mogućnosti žalbe.

Još jedna olakotna okolnost prema FIA-i bila je da je to prva godina financijskog pravilnika, i kako se navodi, vrlo složenog skupa pravila, kojima se moralo podvrgnuti deset momčadi elite svjetskog motosporta.

Red Bull sada ima 30 dana da plati kaznu, a momčad sa sjedištem u Milton Keynesu u Engleskoj mora platiti i troškove postupka.

Kao pobjednik među konstruktorima, Red Bull ionako smije provesti najmanje vremena u zračnom tunelu - pet posto manje od drugog, a deset posto manje od trećeg u Svjetskom prvenstvu. S obzirom na buduće razvojne korake, kazna reduciranja aerodinamičkih testiranja za 10 posto će vjerojatno predstavljati veći nedostatak nego novčana globa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!