23:02 / 20.05.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Fabris: Italija je težak suparnik, a s ostalima se možemo nositi

Samanta Fabris

Samanta Fabris

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatska protiv najjače reprezentacije u C skupini Italije nema velike šanse, ali s ostalim reprezentacijama može se nositi, kazala je hrvatska odbojkaška reprezentativka Samanta Fabris reagirajući na ždrijeb  Europskog prvenstva.

- Velika nam je čast biti dio ovog natjecanja i sigurno ćemo se potruditi da se svi kod nas osjećaju ugodno. Mi reprezentativke za ovaj ćemo Euro raditi naporno cijelo ljeto, imamo i prije toga Europsku ligu koja će nam pomoći da se što bolje pripremimo. O samoj skupini mogu reći da je za nas dobra, tu je Italija protiv koje nam šanse ipak nisu toliko velike kao protiv ostalih suparnica jer se sa svima njima možemo dobro nositi. Najvažniji će nam biti zdravstveni bilten, a mi ćemo sigurno dati sve od sebe. Nadamo se i mogućnosti prisustva publike na tribinama što bi nama bio dodatni vjetar u leđa, izjavila je odmah nakon ždrijeba Fabris, koja nam je izvukla Mađarsku.

Ostale suparnice Hrvatske u skupini C su Mađarska, Bjelorusija, Slovačka i Švicarska.

Frane Žanić, stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza, koji je također prisustvovao ždrijebu u Beogradu, slaže se da je Italija favorit skupine, ali ističe da se Hrvatska na domaćem terenu ima pravo nadati dobrom rezultatu.

- Mislim da smo izvukli vrlo zanimljivu skupinu gdje možda nisu suparnice iz prvog ešalona, ali sigurno zbog toga neće biti nimalo lakše jer sve ekipe koje dolaze na EP su u ovom trenutku najbolje što Europa ima. Italija je favorit skupine, no mi se na domaćem terenu možemo nadati da ćemo biti odmah do njih, da se izborimo za vrh skupine jer nam to otvara vrata drugog kruga i možda lakših suparnica dalje. Ne dvojimo da će izbornik Santarelli pripremiti ekipu na najbolji mogući način, a mi se nadamo da će se epidemiološka situacija popraviti i dvorane otvoriti za gledatelje do tada, kazao je Žanić. 

Hrvatska, odnosno grad Zadar, jedan je od domaćina ovog prvenstva, a glavna tajnica HOS-a Valentina Bifflin istaknula je da je to velika čast za Hrvatski odbojkaški savez.

- Organizacija Eura je veliko priznanje Hrvatskom odbojkaškom savezu, neizmjerno smo na to ponosni, no isto tako znamo da je i velika odgovornost na svima nama. Europsko prvenstvo je ogroman projekt koji zahtijeva puno rada i truda i nadamo se da ćemo ga okruniti ne samo uspjehom već i nakon godinu dana praznih dvorana omogućiti gledateljima da prisustvuju ozbiljnom sportskom spektaklu u predivnom Zadru. Našim djevojkama želimo svu sreću i uspjeh i nadamo se da će upravo ovo natjecanje biti prekretnica u odbojkaškim rezultatima i da će nas vratiti na puteve stare staze slave gdje naša odbojka i treba biti, rekla je Bifflin.

Europsko prvenstvo za odbojkašice igra se od 18. kolovoza do 4. rujna u četiri države - Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Ždrijebom je bilo već unaprijed određeno da je u skupini A domaćin Srbija, u Beogradu, a kako je svaki domaćin imao pravo izabrati po jednog suparnika, u toj je skupini na poziciji dva stavljen Azerbajdžan. U skupini B domaćin Bugarska, koja će igrati u Plovdivu, izabrala je Poljsku, a u našoj skupini C, koja se igra u Zadru, kao druga u skupini je Italija. Rumunjska u skupini D, koja se igra u Cluj-Napoci, izabrala je Tursku.

Ostale sudionike iz po četiri vaze izvlačile su redom igračice, ambasadorice Eura, Maja Ognjenović iz Srbije, Elitsa Vasileva iz Bugarske, kapetanica Hrvatske Samanta Fabrias i Rumunjka Nneka Onyejekwe.

U skupini A su Srbija, Azerbajdžan, Rusija, Belgija, Francuska i BiH, u skupini B Bugarska, Poljska, Njemačka, Španjolska, Češka i Grčka, te u skupini D Rumunjska, Turska, Nizozemska, Ukrajina, Finska i Švedska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!