16:12 / 19.08.2020.

Autor: I.L./Hina

F1: Svih 10 momčadi potpisalo Concorde ugovor

Foto: Joe Klamar/Pool via REUTERS

Foto: Joe Klamar/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Rok za potpisivanje novog ugovora isticao je krajem mjeseca.
Svih deset momčadi koje sudjeluju u najelitnijem razredu auto moto sporta, Formuli 1, potpisalo je Concorde ugovor, koji momčadima diktira uvjete sudjelovanja u prvenstvu, te regulira raspodjelu novca između nositelja prava Liberty Media, Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i momčadi.

Rok za potpisivanje novog ugovora isticao je krajem mjeseca, a novi ugovor vrijedi do kraja 2025. godine.

Tri najstarije i povijesno najuspješnije momčadi Formule 1 - Ferrari, McLaren i Williams - potpisale su ugovor u utorak, a danas su ih slijedili i preostali timovi.

- Ovo je pravi posao u pravom trenutku za sport, njegove vlasnike, timove i ponajviše za navijače, izjavio je izvršni direktor McLarena Zak Brown dodavši kako će novi ugovor ojačati poziciju njegove momčadi.

McLaren se natječe u svjetskom prvenstvu od 1966. godine, a osvojio je osam konstruktorskih i 12 vozačkih titula.

Generalni direktor Ferrarija Louis Camilleri naglasio je kako novi ugovor predstavlja važan korak u osiguravanju stabilnosti i rasta Formule 1 u budućnosti.

- Uvjereni smo da suradnja s FIA-om i Liberty Media može Formulu 1 učiniti još atraktivnijom i spektakularnijom, a da pritom zadrži status elitnog tehnološkog izazova, rekao je.

Williams, koji se trenutno suočava s velikim poteškoćama, rekao je da novi ugovor predstavlja važnu priliku za vraćanje Williamsa na vrh ljestvice.

- Novim Concordeovim sporazumom, s propisima za 2022. godinu, postavit ćemo temelje za stvaranje okruženja koje je financijski pravednije i zatvorit ćemo praznine između timova na trkalištu, rekao je izvršni direktor F1 Chase Carey.

Sporazum je dobio ime po pariškom trgu Place de la Concorde, gdje je prvi sporazum sklopljen 1981. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!