Perković: Uvijek ima rezerve za najdraži miting; Mihaljević: Svi najbolji žele u Zagreb

24.08.2022.

12:36

Autor: I.Ž.K./HRT

Sandra Perković i Filip Mihaljević na konferenciji za medije

Sandra Perković i Filip Mihaljević na konferenciji za medije

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Aktualni europski prvaci iz Münchena Sandra Perković i Filip Mihaljević najavili su svoje nastupe na 72. memorijalu Borisa Hanžekovića, atletskom mitingu iz serije Continental Tour Gold koji će se održati u Zagrebu od 9. do 11. rujna.

Ove godine popularni Hanžek prvi put održat će se na tri lokacije, na Trgu bana Jelačića, kod gradskih fontana te na stadionu Mladosti uz Savu. Prije osam godina kugla se na fontanama priključila mitingu na Savi, a sada će se prvi put održati Zagreb City Challenge natjecanje u skoku s motkom, troskoku i skoku u dalj za atletičare u srcu grada Zagreba.

Sandra je prva zvijezda mitinga, a to je potvrdila svojim šestim uzastopnim europskim zlatom u bacanju diska. Najavila je i svoj nastup na zagrebačkom mitingu.

- Naravno da uvijek ima rezerve za naš miting i finale Dijamantne lige. I ako se sve to poklopi dolazim na svoj najdraži miting Hanžekovićev memorijal uživati sa svima na kraju sezone, kaže naša najbolja sportašica.

Konkurencija u bacanju diska će biti vrhunska.

- Uvijek su dolazile sve najbolje cure u svijetu. Nakon lanjskih Olimpijskih igara su se stvari u bacanju diska malo promijenile. Pudenz mi je najavila već u Münchenu što planira, a Allman želim dati do znanje da se vraćam na tron. Nećemo najaviti moju desetu pobjedu, ali hoćemo Mariju Tolj, našu odličnu diskašicu i da ćemo nas dvije iskoristiti domaći teren, koji je bio prednost za Pudenz u Münchenu i Allman u Eugeneu, za dva mjesta na pobjedničkom postolju, rekla je Sandra Perković.

Sandra Perković, Valarie Allman bronca sa Svjetskog prvenstva i olimpijska pobjednica od lani iz Tokija, Kristin Pudenz, srebrna iz Tokija i srebrna s Europskog prvenstva nakon velikog dvoboja sa Sandrom Perković, te brončana iz Münchena Claudine Vita. Bit će to uistinu spektakularan događaj.

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Uz šesterostruku europsku prvakinju na Hanžeku će biti zlatna i srebrna s Igara u Tokiju, Amerikanka Valarie Allman te Njemica Kristin Pudenz, koja je srebro uzela i u Münchenu na EP-u iza Sandre. 

- Na zagrebačkom mitingu što se tiče bacanja diska uvijek su bile pozvane sve najbolje cure u svijetu, samo im niste pridavali toliko važnosti jer sam ja bila sigurni broj jedan. Sada je situacija nakon prošlogodišnjih Olimpijskih igara malo promijenjena, na trenutke, ali meni je drago da će djevojke doći, da će uživati i da će imati priliku iskusiti i upoznati naš grad.

Hrvatska rekorderka nada se dobrom rezultatu na krilima domaće publike. 

- Želim pozvati sve da dođu u što većem broju i pruže podršku meni i svim ostalim hrvatskim sportašima. Meni uz rame je naša Marija Tolj koju ne smijemo zaboraviti i koja je bila nadomak medalje sada u Münchenu. Mislim da bi se mogle dvije Hrvatice naći na postolju ako bude baš naš dan, a onda neka bolja pobijedi. Nadam se da ćemo iskoristiti prednost domaćeg terena, poručila je Sandra Perković. 

Filip Mihaljević

Filip Mihaljević

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Spektakl će biti i bacanje kugle jer dolaze zlato iz Eugenea Ryan Crouser, srebro Joe Kovacs, bronca Josh Awotunde, olimpijska bronca i bivši svjetski prvak Tom Walsh, europsko zlato naš Filip Mihaljević, te europsko srebro Armin Sinančević. Dakle, jače od ovoga ne može.

- Cijelu ovu godinu sam neslužbeno najbolji europski bacač kugle, a ovo zlato iz Münchena je to samo potvrdilo. Dosad se to nije događalo i to je kruna moje karijere i truda koji sam uložio u to sve. Sada sam tek postao svjestan te situacije, vratio sam se u rutinu i idem dalje, kaže Filip Mihaljević.

Mihaljević je objasnio i zašto bacanje kugle pokraj zagrebačkih fontana, Memorijal Ivana Ivančića, ima takav ugled među najboljim svjetskim bacačima.

- Stvorio se brand zbog dobre organizacije u kojoj su bacači kugle u centru pozornosti. Uz to dolaze svi najbolji i jako je teško upasti na sam miting. To samo pokazuje kakav miting ima respekt kod bacača kugle. Bili su mitinzi i u Ostravi i u Mađarskoj izuzetno jaki, ali tako nešto se nije događalo. Ovdje je kult da se baca jako daleko, rekao je.

Našeg rekordera očekujemo u dobrom izdanju i 10. rujna pokraj fontana, gdje bi Filip mogao baciti i rekordna 22 metra.

- Malo me slavlje izbacilo iz ritma, no već u petak imam Dijamantnu ligu i ako budem spreman kao u Münchenu mogu dostići svoju razinu, zaključio je Mihaljević.

Konferencija za medije uoči Hanžeka

Konferencija za medije uoči Hanžeka

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Na mitingu će na 3000 metara nastupiti i Thierry Ndikumwenayo iz Burundija koji ima najbolji rezultat na svijetu ove godine (7:25.93). Napast će rekord mitinga koji drži Kenijac Caleb Ndiku od 2013. godine (7:35.06), a u utrci ćemo vidjeti i našeg Dinu Bošnjaka.

Želja organizatora mitinga za svjetskim rekordom ispunila se lani u utrci na 2.000 metara za atletičarke, koji je srušila Francine Niyonsaba, a nešto slično se očekuje i ove godine.

- Svjetski rekord smo imali lani, svjetski rekord nije jeftin i zahvalni smo Hrvatskoj pošti koja je prepoznala kvalitetu i bit će sponzor svjetskog rekorda ako se on dogodi, rekao je projekt menadžer mitinga Natko Bošnjak te ponovio ono najbitnije:

- U petak 9. rujna ćemo imati Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića s natjecanjem u skoku s motkom koje starta u 14 sati te troskokom i daljem koji kreću u 16 sati. U subotu je u Maksimiru od 10 sati Kid's Day, pa utrka na 3 km te bacanje kugle na bacalištu pokraj Zagrebačkih fontana od 18 sati. Treći dan, u nedjelju 11. rujna je finale Erste Plava lige, pa miting na stadionu Mladosti na Savi od 17 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!