20:36 / 05.05.2021.

Autor: Mirta Šurjak/A.M./HRT

Europski bacački kup ovog vikenda u staroj Saloni

Stara Salona, pripreme za natjecanje

Stara Salona, pripreme za natjecanje

Foto: TVD2 / HRT

Split i Solin ovog vikenda ugostit će najveće bacačko natjecanje ikad održano na ovim prostorima, 20. izdanje Europskog bacačkog kupa. Prvi dan natjecanja održat će se prvi put u povijesti u antičkom amfiteatru u staroj Saloni. Prijenos Kupa moći ćete pratiti na Drugom programu HTV-a.

Posljednje pripreme za veliki atletski spektakl su u toku. Pomažu svi, pa i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza. Split i Solin ugostit će rekordan broj bacača i bacačica iz 42 države, njih 399, na 20. jubilarnom Europskom bacačkom kupu.

- Nikad ovakva razina kvalitete.Ovo je kao na prvenstvu Europe. Toliko olimpijskih pojednika, europskih i svjetskih prvaka bit će ovog vikenda, rekao je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

Među njima i trenutačno najbolji hrvatski atletičar, Filip Mihaljević, brončani u bacanju kugle na nedavno održanom Europskom dvoranskom prvenstvu u Poljskoj. Sandra Perković, nažalost, zbog ozljede neće nastupiti.

- Fokus je na Filipu. On je ipak naš najbolji atletičar. On je barjaktar hrvatske atletike na ovom natjecanju, dodao je Veštić.

 Bacači kugle nastupit će u subotu na povijesnom lokalitetu antičkog amfiteatra u staroj Saloni. Ovakav događaj dosad je organiziran samo jedanput, 2004. na Olimpijskim igrama u Ateni, kada su Grci odveli kuglaše u staru Olimpiju.

- Mi smo na poseban način ovdje ujedinili turizam, povijest, sport kulturu. Osim jednokratnog efekta, nama će ostati uređena sportska borilišta i ostaje nam ako ovo sve dobro prođe jedna referenca da postanemo zaista europski atletski centar, zaključio je prvi čovjek HAS-a.

HRT će izravno prenositi oba dana natjecanja. U subotu bacanje kugle u Solinu, a u nedjelju bacanje diska na stadionu splitskog Parka mladeži. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!