15:24 / 25.06.2020.

Autor: Hina

Europska unije za sport planira osigurati puno veća sredstva

Kresimir Samija Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Kresimir Samija Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zamjenik državnog tajnika Krešimir Šamija danas je održao video-sastanak direktora za sport zemalja članica Europske unije, na kojem je rečeno da će se izdvojiti puno veća sredstva za sport.
U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije zamjenik državnog tajnika Krešimir Šamija danas je održao video-sastanak direktora za sport zemalja članica Europske unije na kojem je, između ostalog, rečeno da će se za sport u sljedećem razdoblju osigurati puno veća financijska sredstva.
- Iznimno nas veseli što je za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijeće usvojilo dva seta zaključaka u području sporta te što se za sport u sljedećem razdoblju planiraju osigurati puno veća sredstva iz programa Europske unije. Kako smo čuli od Europske komisije ove godine samo za Erasmus+:Sport osigurano je više od 57 milijuna eura za otprilike 300 projekata koliko vjeruju da će se financirati, a zabilježili su rekordan broj prijava od više od 1.200 projekata. Sve ovo potvrđuje bolju poziciju sporta i činjenicu da EU i te kako brine i o ovom sektoru, a na nama je svima iskoristiti sve mogućnosti koje se pružaju, kazao je Šamija.
Zamjenik državnog tajnika predstavio je rezultate hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te istaknuo kako je Vijeće usvojilo dva seta zaključaka - Zaključke o osnaživanju trenera povećanjem mogućnosti za stjecanje vještina i kompetencija, koji su usvojeni 4. lipnja te Zaključke o učinku pandemije bolesti COVID-19 i oporavku sektora sporta koje je Vijeće usvojilo prije tri dana.
U posljednjim zaključcima na temu koronavirusa istaknuto je kako se pozivaju države članice da promoviraju sve mogućnosti potpore dostupne kroz EU programe, fondove i inicijative. Naglašeno je da se sve sportske aktivnosti moraju odvijati u sigurnom okruženju i osiguranim uvjetima, oprezno i postepeno, izbjegavajući prerano popuštanje specifičnih mjera. U Zaključcima se također poziva sportski pokret da prati sve smjernice međunarodnih i nacionalnih zdravstvenih institucija po pitanju prevencije i širenja virusa COVID-19, kao i da se razmotre mogućnosti ažuriranja nacionalnih sportskih kalendara uzimajući u obzir europske i međunarodne sportske kalendare.
Glavne teme današnjeg sastanka bile su Sport i mediji te izrada Plana rada EU u području sporta u nadolazećem razdoblju, a svoja razmišljanja predstavili su novinar Večernjeg lista Dražen Brajdić o temi Sport i mediji, te Folker Hellmund, direktor EU Ureda Europskog olimpijskog odbora i Sanda Čorak, dopredsjednica HOO-a i predsjednica Hrvatskog judo saveza na temu budućeg Plana rada EU u području sporta.
Na sastanku je istaknuto kako mediji imaju veliki utjecaj na društvo i značajnu ulogu u svakodnevnom životu te kako način na koji se sport predstavlja u medijima ima veliki društveni i ekonomski značaj. Također je naglašeno da trenutačna situacija uzrokovana koronavirusom ima utjecaj i na sportske medije te bi svi napori u obnavljanju i daljnjem održivom razvoju sektora sporta trebali uzeti u obzir razvoj budućih odnosa između sporta i medija.
Raspravljajući o Planu rada EU u području sporta za razdoblje nakon 2020. godine ,istaknuta je potreba fleksibilnog okvira buduće suradnje EU u području sporta, posebno s obzirom na nepredvidive društvene i ekonomske izazove. Također su se razmatrali različiti modaliteti suradnje i uključivanja sportskog pokreta u provedbu Plana rada, uz već postojeće aktivnosti suradnje poput strukturiranog dijaloga i sudjelovanja u radu ekspertnih radnih skupina.
- Sadašnja situacija pokazala nam je kako nije uvijek lako pronaći ravnotežu između dugoročnih strateških ciljeva i odgovora na neočekivane promjene i nepredvidljive okolnosti. Vidjeli smo koliko je važno odgovoriti brzo na sve izazove i presložiti prioritete te pomoću, u tom trenutku dostupnih izvora i mogućnosti, nastaviti raditi, istaknuo je Šamija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!