19:55 / 09.12.2020.

Autor: K.L./Hina

EP gimnastika: Juniori Žugec i Rabić u finalu konja s hvataljkama

Foto: Hrvatski gimnastičarski savez

Foto: Hrvatski gimnastičarski savez

Foto: - / -

Hrvatski reprezentativci Mateo Žugec i Liam Rabić u srijedu su u turskom Mersinu izborili nastup u finalu juniorskog Europskog prvenstva u gimnastici na konju s hvataljkama.
Hrvatski reprezentativci Mateo Žugec i Liam Rabić u srijedu su u turskom Mersinu izborili nastup u finalu juniorskog Europskog prvenstva u gimnastici na konju s hvataljkama.

Odličnim nastupima u kvalifikacijama Žugec je zauzeo četvrto mjesto s ocjenom 13,200 bodova, dok je Rabić završio kao šesti s ocjenom 13,100. U kvalifikacijama je nastupilo 48 vježbača. S obzirom na to da su najbolja tri rezultata imali ukrajinski reprezentativci, a samo dvojica iz jedne države imaju pravo nastupa u finalu, Mateo Žugec će u finale ući s trećim rezultatom, a Liam Rabić kao peti.
Mateu Žugecu, članu varaždinske Vindije, nedjeljno finale biti će treće veliko u karijeri. Prošle godine je bio peti na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Gyoeru, a 2018. šesti u finalu juniorskog EP-a.
- Vježbu sam mogao i bolje odraditi, bilo je tu greškica, ali sve u svemu sam zadovoljan. Pogotovo kada se sjetim koliko sam puno problema imao sa zglobom šake, ali i zbog cijele ove situacije s COVID-om kojeg sam prebolio mjesec dana prije EP-a. Sretan sam i jedva čekam vidjeti što će biti u nedjelju u finalu. Dat ću sve od sebe da uzmem medalju, najavio je 18-godišnji Mateo.
Liamu Rabiću iz Hrvatskog Sokola, koji će u četvrtak proslaviti 17. rođendan, ovo će biti prvo finale na njegovom tek drugom velikom natjecanju u karijeri.
- Mislim da je ovo jedan od boljih poklona za rođendan. Jako sam zadovoljan. Cijele te sate čekanje do kvalifikacija osjećao sam se super, bio sam spreman Imao sam malu tremu prije nastupa, ali kad sam odradio prva dva elementa, sve je to prošlo i samo sam se trebao smiriti. Znao sam da to mogu odraditi jer imam već puno odrađenih vježbi i stvarno sam u dobroj formi. U nedjelju želim sve ovo ponoviti, samo izvesti malo čišću vježbu i to će biti to, rekao je Liam.
Hrvatska je na juniorskim europskim prvenstvima u muškoj konkurenciji imala 13 finala, a dva su gimnastičara osvajali medalje na tlu: 2004. je Filip Ude osvojio srebro, a Andrej Korosteljev je 2012. bio brončani).
U četvrtak su na rasporedu kvalifikacije za seniore, a od hrvatskih reprezentativaca nastupit će Tin Srbić na preči, Aurel Benović na tlu te Filip Ude, Robert Seligman i Jakov Vlahek na konju s hvataljkama.

Juniorsko EP u gimnastici (m)
Kvalifikacije - konj s hvataljkama
1. Radomir Stelmah (Ukr) 13,766 bodova Q
2. Ilja Kovtun (Ukr) 13,600 Q
3. Mikita Melnikov (Ukr) 13,366
4. MATEO ŽUGEC (HRV) 13,200 Q
5. Gytis Chasazyrovas (Lit) 13,133 Q
6. LIAM RABIĆ (HRV) 13,100 Q
7. Ejal Indig (Izr) 13,100 Q
8. Kristijonas Padegimas (Lit) 13,033 Q
9. Krisztian Balazs (Mađ) 12,833 Q

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!